72 şüpheli hakkında 'Bataklık' davası açıldı

72 şüpheli hakkında 'Bataklık' davası açıldı
Sedat Peker'in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen Bataklık operasyonuyla ilgili dava açıldığı duyuruldu. 72 şüpheli hakkında kamu davası açıldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu' diye lanse edilen Bataklık adlı operasyonunda 1 yılın sonunda dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Bataklık operasyonu'na ilişkin iddianameyi tamamladı. Buna göre, silahlı suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada 2 kurucu ve örgüt lideri, 5 örgüt yöneticisi, 53 örgüt üyesi ve 13 örgüte yardımdan toplam 73 kişi hakkında kamu davası açıldı.

Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülmekte olan kamuoyunda "BATAKLIK" operasyonu olarak bilinen silahlı suç örgütüne yönelik suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama ve uyuşturucu ticaretine ilişkin yapılan soruşturma sonucunda 2 şüphelisi kurucu ve örgüt lideri, 5 şüphelisi örgüt yöneticisi, 53 şüphelisi örgüt üyesi, 13 şüphelisi örgüte üye olmamakla birlikte yardım eden pozisyonda, toplam 73 şüpheli hakkında Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesine, öncül suçu TCK 188 maddesi olmak üzere TCK 220/2, 3 282/1 ve 4 maddeleri kapsamında cezalandırılması için haklarında kamu davası açılmıştır."

Bataklık operasyonu, Sedat Peker'in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelmişti. Peker, 'cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu' denilen operasyonda ortada yarım kilo dahi uyuşturucu olmadığını söylerken, soruşturmanın, 70 milyon TL civarındaki mevduat ve 21 milyon TL değerinde dövizi de içeren kara para soruşturması şeklinde yürütüldüğü ortaya çıktı.

Peker'in açıklamalarıyla, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun oğlu Engin Soylu'nun ismi de operasyona karışmıştı. Peker, Engin Soylu için, "Engin buna (tutuklandıktan 4 gün sonra serbest bırakılan Yeniköy Motors’un sahibi Nevzat Kaya) diyor ki, 5 milyon dolar verirsen seni bu dosyanın içinden çıkarabiliriz" demişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 30 Haziran 2020 tarihinde 11 ilde 'Bataklık' adı verilen operasyonda 85’i ev, 25’i işyeri olmak üzere toplam 110 ayrı adrese eşzamanlı baskın yapıldı. Aralarında uyuşturucu kaçakçılığından hükümlü Nejat Daş ve Çetin Gören’in de bulunduğu 74 kişi gözaltına alındı. 70 milyon TL civarındaki mevduat ile 21 milyon TL değerinde döviz, Türk Lirası, altın, mücevher ve ziynet eşyası, 281 adet tapu, 31 adet tabanca, 32 adet bilgisayar ve 21 adet lüks otomobile el konuldu.

Soylu: Evet, esrar yakalamadık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, TRT ekranlarından yaptığı açıklamada, operasyonda Peker’in de iddia ettiği gibi uyuşturucu yakalanmadığını teyit etti, “Esrar yakalamadık, suç geliri yakaladık. İşin başındayız şu anda. Soruşturma sürüyor. 2 milyarlık mal varlığı ve para, 17 şirkete kayyum ama bunu 10 ile çarpın. Turpun büyüğü heybede” demişti.