5 ay önce tamamen kurumuştu: Yağmurlarla yeniden doğdu
Türkiye’nin üçüncü büyük subasar ormanı olan Karacabey Longozu, aylar süren kuraklığın ardından yeniden suyla buluştu.
5 AY ÖNCE TAMAMEN KURUYDU
Yaklaşık 5 ay önce tamamen kuruyan sulak alan, son yağışların ardından tekrar dolarken bölgedeki doğal yaşam da canlandı. Longozun son hali dronla görüntülendi.

"TEK BİR YAĞIŞ ÇÖZÜM DEĞİL"
Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, son durumun umut verici olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
Son yağışlarla birlikte su seviyesi sevindirici bir noktaya ulaştı. Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu önemli bir gelişme. Ancak tek bir yağışla bu sorunun tamamen çözüldüğünü söylemek mümkün değil.
Ankara’nın gözü gökyüzünde: Barajlar için yağış şart

“SU OLMAZSA CANLILAR YAŞAMINI SÜRDÜREMEZ"
Dindar, longozdaki canlı yaşamının suya bağlı olduğunu vurgulayarak, “Bu habitatta pek çok su canlısı ve bitki bulunuyor. Su çekildiğinde bu canlıların yaşamını sürdürmesi mümkün olmuyor. Kuşlar için de burası hem üreme hem de dinlenme alanı. Suların yeniden dolmasıyla birlikte kuşlar ve diğer canlılar için yaşam alanı tekrar oluştu.” dedi.
Uzmanlar, longozların iklim değişikliği ve kuraklık karşısında en hassas ekosistemlerden biri olduğunu hatırlatarak, su rejiminin korunmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞYLE ÖNE ÇIKIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün koruması altında bulunan Karacabey Longozu, Güney Marmara’daki akarsuların birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı’nın Marmara Denizi’ne ulaştığı noktada yer alıyor. Farklı yaşam alanlarını bir arada barındıran bölge, zengin biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkıyor.
AVRUPA’DA BENZERİ YOK
Karacabey Longozu, Türkiye’deki dört longozdan biri ve büyüklük açısından üçüncü sırada yer alıyor. Uzmanlara göre bu ekosistem, derelerin taşıdığı kumların kıyıda set oluşturması ve akarsuyun birikmesiyle ortaya çıktı. Bu özelliğiyle Avrupa’da benzeri bulunmayan doğal alanlardan biri olarak gösteriliyor.
Bölge, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve kamp gibi eko-turizm faaliyetleri için de önemli bir merkez. Aynı zamanda yılkı atları, mandalar ve çeşitli yabani hayvanlar için de yaşam alanı sunuyor.
270’TEN FAZLA KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Longoz; flamingo, karaleylek ve balıkçıl gibi kuşların yanı sıra dişbudak, kızılağaç, göl soğanı, su menekşesi ve nilüfer gibi birçok bitki türünü barındırıyor. Bilim insanları, bu hassas ekosistemin sürdürülebilmesi için su varlığının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.
LONGOZ NEDİR?
Longoz, yılın belirli dönemlerinde suyla kaplanan subasar orman ekosistemine verilen addır. Bu alanlar nehir, dere veya akarsuların taşmasıyla su altında kaldığı için hem sucul hem karasal yaşamı bir arada barındıran benzersiz bir doğal yapıya sahiptir.
Longozlarda su seviyesi arttığında ağaç kökleri suyla çevrilir, azaldığında ise normal orman zemini ortaya çıkar, bu döngü zengin biyolojik çeşitliliği besler. Türkiye’de İğneada, Acarlar, Sarıkum ve Karacabey gibi örnekleri vardır ve kuşlar ile diğer canlılar için önemli yaşam alanları oluşturur. (DHA)