3 yaşındaki çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddia edilmişti: O babaya takipsizlik verildi

Bursa’da boşanma eşiyle boşanma aşamasında olan A.P.Y. velayeti kendisinde olan kızı N.Y.'ye babası U.Y. tarafından cinsel istismarda bulunulduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.Pedagoglar eşliğinde ifadesi alınan kız çocuğu 'acıtan parmak' oyunu adı altında babasının istismarına uğradığını anlatırken, savcılık olaya takipsizlik kararı verdi.

Bursa'da yaşayan inşaat mühendisi A.P.Y., kendisi gibi inşaat mühendisi olan U.Y. ile 2016 yılında evlendi. Bursa dışında yaşayan çiftin 2020 yılında bir kız çocuğu dünyaya geldi. Çift, çocukları 4 aylıkken ayrılma kararı alınca A.P.Y., kızını da alarak Bursa’daki ailesinin yanına geldi. Burada anne ve babasıyla birlikte yaşamaya başlayan A.P.Y., Uludağ Üniversitesi'nde doktora yapmaya başladı. Boşanma süreci devam eden A.P.Y., aile mahkemesinin kızının, her ayın 2'nci ve 4'üncü haftalarındaki cumartesi günleri babasıyla görüşmesi kararı üzerine ilk olarak 8 Nisan 2023'te kızını babasına teslim etti. 1 gün sonra babasının geri getirdiği çocuğunun tavırlarında tuhaflık fark ettiğini söyleyen A.P.Y., aynı ayın 4'üncü haftasındaki cumartesi günü, kızının babasının yanına gitmek istemediğini söyledi.

"BABASININ ADINI DUYUNCA KORKUDAN SAKLANDI"

Kızının, babasına gitmemek için ağladığını söyleyen A.P.Y., yaşadıklarını şöyle anlattı.

"Kızım 2023 Nisan ayının başında babasına yatılı olarak gitti. İkinci gidişinde gitmek istemedi. 'Kötü baba, kurda benziyor. Ne olur anne, beni ona verme' diye çok ağladı. İkna ederek teslim ettim. Hep benim yanımda kalıyor, belki ilk yatılıdan sonra böyle bir tepki oluşmuş olabilir diye ikna edip, gönderdim. Kızımı teslim aldığım gece banyo yaptırdıktan sonra özel bölgesinin kıpkırmızı, böyle ciğer gibi kırmızı ve şiş olduğunu fark ettim. O gece Bursa Şehir Hastanesi’ne götürdüm. Muayene olmak istemedi, çok da korkmuştu. Kucağımda bakabildiği kadarıyla doktor, 'Pişik olmuş gibi görünüyor' dedi. Kremler verdi. Akabinde kızım ertesi gün, 'Anne acıtan parmak varmış. Acıtmayan parmak varmış' şeklinde bir şeyler söylemeye başladı. Eve gelişinden itibaren zaten, 'Benim bir sırrım var. Sana söyleyemem' şeklinde cümleler kuruyordu. Sonrasında, babasının ismi geçince koltuğun arkasına saklanma, masanın altına saklanma gibi korkma tepkileri veriyordu."

Çocuğunu hastaneye götürdüğü süre içinde, il dışında yaşayan ayrılma aşamasındaki eşinin, e-Nabız sistemine girerek kayıtları takip ettiğini belirten A.P.Y, "Babasının bana teslim ettikten sonra, 10 dakikada bir e-Nabız'a girip, kontrol ettiğini sonradan fark ettim ve bana mesaj atmaya başladı. 'Hiçbir şey olmayan çocuğu, neden doktora götürdün' diye mesajlar atmaya başladı. İyice şüphelendim. Kızım, 'Baban gelmiş, kapıda bekliyor' dediğim anda söyledi. 'Acıtan parmak oyunu oynadık' dedi ve özel bölgesini işaret etti. Bu şekilde de öğrendikten sonra adli süreci başlattık" dedi.

"O OLAYDAN SONRA KIZIMI BABASINA TESLİM ETMEDİM"

Kızının pedagog ifadesini de anlatan A.P.Y., kızını o günden sonra bir daha babasına vermediğini, bu yüzden de kendisine dava açıldığını belirterek, "O olay gerçekleştiği andan itibaren kızımı bir daha babasına teslim etmedim. 1 yılı geçti. Sürekli çocuğun teslim edilmemesinden itibaren bana yer yer dava açtı. O kadar çok dosya var ki dava açılan, disiplin hapsi cezası almam için, teslim etmediğim için. Hepsiyle mücadele ettik bu süre zarfında. Hapsi de göze aldım. Her şeyi göze aldım. Çocuğumu babası istismar etmiş, ona teslim edemem ki. Nasıl edeyim, nasıl edebilirim?" diye konuştu.

86885.jpg

"BABASINI KÖTÜ BİRİ OLARAK RESMETTİ"

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 25 Nisan 2023'te verilen doktor raporunda, hymende yırtık saptanmadığı belirtilerek, "Olay üzerinden zaman geçmiş olduğundan, olay anında yüzeysel herhangi bir bulgu oluşmuşsa bile muayene tarihimize kadar iz bırakmadan iyileşmiş olabileceği' kanaati bildirilirken, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Cinsel Suçları Soruşturma Bürosunun yürüttüğü soruşturma kapsamında, N.Y.'nin tedavi gördüğü pedagogun da ifadesine başvuruldu. Pedagog ifadesinde, oyun terapisi uyguladığı N.Y.'nin, travma belirtisi olarak donma tepkileri ve ani seslerden korkma davranışı sergilediğini, babasından ismi ile bahsederek ona gitmek istemediğini, odadaki çadırın içine saklanıp, 'Burası güvenli, buraya giremez. Burada annem, dedem ve anneannemle güvendeyim" dediğini belirtti. İfadede, küçük kızın görüşmelerde sıklıkla babasının ona zarar verdiğini ve canını yaktığını ifade ettiği, ayrıca resimlerde babasını kötü kişi olarak resmettiğini de söyledi.

86885-2.jpg

2 KEZ KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLDİ

N.Y. ile annesi, anneannesi ve pedagogun ifadelerinin de yer aldığı soruşturma dosyası, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki kez kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek reddedildi. Savcılığın, 2 Haziran ve 11 Temmuz tarihlerinde verdiği takipsizlik gerekçesinde, "Müşteki ile şüpheli arasında boşanma nedeniyle bir husumetin bulunması, olaya ilişkin dosyaya yansıyan görgü tanığı, ses kaydı, kamera görüntüsü vs. bir delil bulunmaması, mağdurun vajinal muayenesinde hymende bir yırtık tespit edilmemesi ve şüphelinin daha öncesinde herhangi bir suç kaydı bulunmaması birlikte değerlendirildiğinde; şüphelinin, üzerine atılı çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediğini gösterir soyut iddia dışında hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli şüphe oluşturan delil bulunmadığı" ifadesine yer verildi.

'CİNSEL SUÇLAR, FAİLLE MAĞDUR ARASINDA TANIK OLMADAN GERÇEKLEŞİR'

Savcılığın takipsizlik gerekçesine tepki gösteren ve cinsel suçlarda mağdurun beyanının esas olduğunu ifade eden Avukat Seyrani Demir, "Çocuk İzlem Merkezi'nde mağdure çocuk, kendi dilinde, çocukça bir dilde yaşadığı tüm istismarı ayrıntılı bir şekilde anlattı. Bunlar kayıt altında hem video CD'si olarak hem rapor olarak. Keza yine annenin beyanları var, anneannenin beyanları var, küçük çocuğun ağzından duydukları. Ayrıca bu süreçten sonra terapi gören çocuğun psikolog raporu var. Psikoloğun çektiği video var. Bunların hepsini dosyaya delil olarak sunduk ve dava açılmasını bekledik. Fakat çok ilginç bir şekilde, kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin bir karar verildi. Gerekçe gerçekten enteresan, şöyle bir gerekçe sunmuş Sayın Savcılık makamı. Demiş ki, 'Görgüye dayalı tanık yok dosyada.' Şimdi, cinsel suçlar, niteliği itibarıyla faille mağdur arasında tanık olmadan gerçekleşir. Ve bu yüzdendir ki Yargıtay uygulamalarında mağdurun ve müştekinin beyanı esastır. Şimdi siz Türkiye'de bir dosya görebiliyor musunuz ki böyle bir cinsel istismar dosyasında tanık önünde gerçekleşsin. Maalesef savcılık bunu aramış, bu enteresan" dedi.

Kaynak:DHA