2 Haziran Tartışması! Yenileme Seçimleri LGS İle Aynı Güne Denk Geliyor, Öğrenciler ve Veliler Tedirgin

2 Haziran Tartışması! Yenileme Seçimleri LGS İle Aynı Güne Denk Geliyor, Öğrenciler ve Veliler Tedirgin
31 Mart yerel seçimlerinin tekrarlanması halinde yenilenen seçimler 2 Haziran'da yapılacak. Seçim tekrarının Liselere Giriş Sınavı'yla aynı güne denk gelmesi, öğrencileri ve velileri tedirgin ettib.

Eğitimde yaşanan '2 Haziran' gerginliği günün odak noktası haline geldi! Yeniden düzenlenecek seçimlerin ve 8. sınıf öğrencilerinin girdiği LGS'nin aynı güne denk gelmesi, tartışmaları beraberinde getirdi.

Yeniden yapılanacak bölgelerdeki okullarda, oy verme ve öğrencilerin sınavlara girmesi gerekliliği üzerine ciddi tartışmalar yaşanıyor.

Türkiye gazetesinin bildirdiğine göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK), pazar günü yapılacak olan seçimlerin bazı bölgelerde iptal edilmesi halinde, yeniden düzenlenecek seçimleri 2 Haziran Pazar günü gerçekleştirecek. Yenilenecek bölgelerde sadece oy verme işleminin yeniden yapılması planlanıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın takvimine göre ise 8. sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav da 2 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek.

Yeniden düzenlenecek bölgelerdeki okullarda hem oy kullanma hem de öğrencilerin sınavlara girmesi konusu, ebeveynler ve eğitim uzmanları arasında büyük tepkilere yol açtı.

lgs-secim3.jpg

MEB AÇIKLAMA YAPMALI

Eğitim uzmanı Onur Soğuk, "Yerel seçimlerde küçük bölgelerde bile yeniden yapılanmaların yaşandığını gözlemledik. Dolayısıyla, pazar günü gerçekleşecek seçimlerin ardından tekrar itirazların olacağını öngörüyoruz. Türkiye genelinde LGS'nin o tarihte yapılmasının zor gözükmesiyle birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı'nın sınavı bir sonraki haftaya ertelemesi de pek mümkün değil. Çünkü o hafta TYT-AYT gibi diğer sınavlar var. Bu seçenek de pratikte uygulanamaz. Dolayısıyla, en mantıklı seçenek olarak LGS'nin YKS'den sonraki haftaya alınması görünüyor. YSK takvimi de oldukça sıkışık. Bu nedenle, ne karar alınırsa alınsın hemen açıklanmalıdır. Mağduriyetlerin yaşanmaması için bu konuda hızlı bir adım atılmalıdır" şeklinde konuştu.

lgs-secim1.jpg

LGS SINAV GİRİŞ BELGESİ NE ZAMAN ERİŞİLEBİLİR OLACAK?

Kılavuza göre, fotoğraflı sınav giriş belgesi 24 Mayıs 2024'ten itibaren dijital platform üzerinden okul yöneticileri tarafından alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecektir.

Öğrenciler, sınava gelirken onaylı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulundurmalıdırlar.

lgs-secim.jpg

LGS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenecek olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı bu yıl 2 Haziran 2024 tarihinde düzenlenecek.