18 yaşındaki tarım işçisinin sözleri yumruk gibi oturdu

Şanlıurfa Siverek'de sigortasız ve ağır koşullarda ailesinin geçimini sağlamak için çalışan tarım işçisi İsmail Kurt, "Geriye dönecek olsam tekrar okumak isterim...Polis olmak isterdim...Tarım işi için gördüğün gibi okulu bıraktık" dedi.

Mevsimlik tarım işçileri, güvencesiz çalıştırılıp sadece yılın altı ayı para kazanabiliyor. Şanlıurfa'da bu emekçiler yevmiye olarak günlük en az 600 TL alıyor. Tek bir gün dinlenmeden işçiler çalışsa bile bu ücret asgari ücreti ancak geçiyor. Üstelik sigorta da yok.

Siverek ilçesindeki mevsimlik tarım işçilerine ANKA'dan Kadir Devir ve Gurbetelli Yalçın,mikrofon tuttu.

Emekçiler, içerisinde bulundukları güvencesizlik ve yok pahasına çalışmalarına dert yandı.

Yaşadıkları yerde bir tek bu işi bulabildiklerini ifade eden emekçiler, kalan altı ayda mecburen evde durmak zorunda kaldıklarını söyledi.

"BİR TENEKE YAĞ 1000, YEVMİYE 600"

Şeyhmus Cengiz isimli mevsimlik işçi, içler acısı durumu tek cümleyle anlattı. Cengiz, "Bir teneke yağ alıyorum 1000 TL yevmiye 600 TL, inan ki çocuklara doğru dürüst bir şey alamıyorum" dedi.

"TEKRAR OKUMAK, POLİS OLMAK İSTERDİM"

Gazetecilerin mikrofon tuttuğu emekçilerden 18 yaşındaki İsmail Kurt'un yürekleri dağladı. Kurt şunları ifade etti:

"Tarım işi için, ekmek parası o yüzden okulu bıraktık. Geriye dönecek olsam tekrar okumak isterim ama maalesef artık öyle bir şansımız yok. O yüzden mecburen çalışacağız, yapacak bir şey yok. Polis olmak isterdim de o da kısmet değilmiş ne yapalım, tarım işi için gördüğün gibi okulu bıraktık. Kısmet değil işte. Yetmiyor da çalışıyoruz işte, yettiği kadar. Kişi başı 600 lira yevmiye alıyoruz 4 kardeş, annemle babam burada altı kişiyiz toplamda. Zaten burada çalıştığımız 4-5 ay fazlası yok. Kışın eve gidiyoruz tekrar soğan sezonunun başlamasına kadar. Kışın evde yapacak bir iş yok köyde hayvancılıkla uğraşıyoruz. O da yetmiyor tabi. Geçen yıl aldığımız yevmiye yetiyordu her şey bu kadar pahalı değildi, masraf çok yoktu. Bu sene yevmiye arttı ama yine de yetmiyor. Masraf çok, yetmiyor."

Kaynak:ANKA