17 yılda ilk kez: Seçmen deli gömleğini çıkardı

17 yılda ilk kez: Seçmen deli gömleğini çıkardı
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, 17 yıldır seçim sonuçları tahmin edilebilirken, bu seçimlerde tahminin zor olduğunu yazdı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerini yazdı. Sarıkaya, 17 senedir seçimleri kazanacakların tahmin edilebilirken bu seçimin çok farklı olduğunu yazdı. Sarıkaya, “Nasıl olsa yine o kazanır…” anlayışı tamamen tükenmiş." dedi. Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Son 17 yıl içinde tanıklık ettiğimiz üç yerel seçim bir yana genel seçim ve referandumlarda sergilenen görüşün de ötesinde bir durum var.

Muhtarlık seçiminde kendi görüşünde olmasa da kendisine yakın partinin görüşünü taşıyanı tercih ettiği gibi, ilçe belediye başkanlığında partisinin adayını, büyükşehirde ise bugüne kadar hiç oy atmadığını söylediği karşı cepheden bir adayı destekleyeceğini söyleyebiliyor.

Oysa geçmiş seçimlerde bu denli yüksek oy sekmeleriyle karşılaşılmaz, daha çok muhtar, ilçe ve büyükşehir üçleminde blok hareket eden seçmen tercihlerine rastlanırdı.

Şunu belirtmeliyim ki hangi partiden olursa olsun, geçmiş seçimlerde seçmen davranışında sıklıkla görülen, “Nasıl olsa yine o kazanır…” anlayışı tamamen tükenmiş.

Partilerin sosyolojik tabanları suskunluk sarmalından çıkmış.

Bunun yerine, “Kaybedebilir…” inancı gelmiş, bu da yerelde iktidarda olana karşı ötekinin mücadelesini yükseltmiş.

Kendi tabanında da “Bu kez kazanabiliriz…” inancını geliştirmiş.

Adayların ön adı veya sadece soyadının afişlerde öne çıkıp, parti amblemlerinin de geriye düştüğü bu sandık, seçmeni ideolojisinin deli gömleğinden çıkarmış."

Etiketler :