1 Milyondan Fazla Kişi Yaptırdığı Dövmeyi Sildirdi

1 Milyondan Fazla Kişi Yaptırdığı Dövmeyi Sildirdi
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada'da 2019-2024 yılları arasında1 milyondan fazla kişinin dövme silme işlemi yaptırdığına dair araştırma verileri paylaşıldı. Dövme sildirmenin en yaygın sebebi ise ‘İş ve işyeri gereksinimlerini karşılama, yaşam değişiklikleri, dövmenin anlamını yitirmesi, dövme kalitesi ile ilgili hayal kırıklığı ve yeni bir dövme için yer açmak’ olduğu belirtildi.

Recovery tarafından yayınlanan verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada'da sadece son 5 yılda 1 milyondan fazla dövme sildirme tedavisi gerçekleştirildi.

dovme-sildirme-yan-jpg.jpg

88,5 milyon Amerikalının dövmesi olduğunu belirten bir araştırmada, her yıl 11 milyon yeni dövme yaptırıldığı ifade ediliyor. 28 milyon Amerikalının ise memnun olmadıkları veya sevmedikleri en az bir dövmesi olduğu belirtiliyor. ABD'de bir kişinin sahip olduğu dövme sayısının ortalama olarak 3,3 olduğu görülüyor.

dovmeli-kadin.jpg

Araştırmada en popüler dövme trendleri dönemsel olarak şu şekilde paylaşıldı:

  • 1950-1980 yılları arasında: Askeri dövmeler ve Sailor Jerry Designs dahil olmak üzere eski dövme tasarımları,
  • 1980'lerde: Alevler, ejderhalar, kaleler, büyücüler, kirazlar, güller ve çizgi film karakterleri,
  • 1990'larda: Çin sembolleri, göbek deliklerinin etrafındaki güneşler, deniz sembolleri ve alt sırt kabile tasarımları,
  • 2000'lerde: Tüyler, leopar baskı, kırlangıçlar ve sonsuzluk sembolleri,
  • 2010'larda: Bulutlar, güvercinler, dua eden eller, neo-geleneksel ve noktalı virgül tasarımları,
  • 2020'lerde: Mikro dövmeler.
  • dovme-sildirme-islemi-nasil-yapilir.jpg

“DÖVMEDE KULLANILAN MÜREKKEP TÜRÜ ÇIKARMAYI ETKİLEYEBİLİR”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Yıldırım, yayınlanan verileri değerlendirerek dövme silme işlemi hakkında bilgi verdi. Yıldırım, dövmede kullanılan mürekkep türünün çıkarmayı etkileyebileceğini belirtti. Profesyonel mürekkeplerin, genellikle daha çeşitli pigmentler içerdiği için amatör mürekkeplere göre çıkarılmasının daha zor olabileceğini söyledi. Ayrıca, dövmelerin zamanla mürekkep parçacıklarının parçalanmasıyla daha kolay çıkarılabilir hale geldiğini belirtti.

lazerle-dovme-silme-oncesi-sonrasi.jpg

“48 SAAT BOYUNCA SICAK SUDAN KAÇININ”

Dr. Yıldırım ayrıca, dövme silme seanslarının genellikle çok hızlı olduğunu, ancak ortalama olarak 8-12 seans sürebileceğini ve herkes için farklı hissettirebileceğini söyledi. Lazer dövme silmenin geçici yan etkilere neden olabileceğini belirtti ve tedavi sonrası bölgenin temiz ve kuru tutulması gerektiğini vurguladı. 48 saat boyunca sıcak sudan kaçınılması, 24 saat boyunca yoğun egzersizden kaçınılması, dövmeye dokunulmaması, güneşe maruz kalınmaması ve güneş kremi kullanılması gerektiğini söyledi.

Kaynak:DHA