Yanlış işin faturasını yine vatandaş ödedi: Elektrikte fazladan 72 milyar borç

Yanlış işin faturasını yine vatandaş ödedi: Elektrikte fazladan 72 milyar borç
Dövizle alım garantisinin maliyetinin yüksek olmasına rağmen, dolar kuru üzerinden elektrik alım garantisi verilen santrallere son 4.5 yılda 148 milyar TL ödendi. Oysa sözleşme TL üzerinden yapılsa ve piyasa ortalama maliyeti esas alınsaydı bu rakam 76 milyar TL olacaktı.

Yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmek amacıyla dolar kuru üzerinden verilen alım garantilerinin faturası, kamu özel işbirliği ile yapılan köprü, otoyol, tünel ve şehir hastanelerinden kat be kat fazla oldu.

Geri ödemeler 148 milyar TL

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında, son 4.5 yılda yapılan garanti ödemelerin toplamı 148 milyar TL'ye ulaştı.

Bu durumdan tüketicinin haberi yok

Sözcü'den taylan Büyükşahin'in haberine göre, dolar kuru üzerinden ve bu santrallere özel yapılan hesaplama yöntemi ile ortaya çıkarılan 'YEKDEM Birim Bedeli', 'Aktif Enerji Bedeli' kalemi içinde elektrik tüketicilerinin faturalarına kilovatsaat başına ekleniyor. 2017'de başlayan bu teşvik mekanizmasından çoğu tüketicinin haberi dahi olmuyor.

72 milyarlık Fatura yine vatandaşa çıktı

Alım garantisi olan anlaşmalardan ortaya çıkan geri ödemeler piyasa maliyet ortalaması ile TL üzerinden hesaplansaydı, ödenen bedel yarı yarıya azalarak 76 milyar TL olacaktı. Ancak yapılan yanlış planlama ile tüketiciler fazladan 72 milyar TL'yi ödemek zorunda kaldılar.

basliksiz-1-1.jpeg

Elektriğe yeni zam kapıda

Hızlı kur artışları nedeniyle elektrik maliyetleri daha da artan sanayicilerin talepleri doğrultusunda YEKDEM'de yeni santrallere ödemeler 1Temmuz'dan itibaren TL'ye çevrildi. Ancak daha önce devreye giren santrallere ödemeler dolar kuru üzerinden devam ediyor. TL'ye geçilmesi YEKDEM Birim Bedeli'nde kısmi gerilemeye neden olsa da, yüksek döviz kurları ile ithal edilen doğalgaz ve kömürün maliyetleri artırması yüzünden elektrikte zammın kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

Etiketler :