Ya bu işçilerin başına bir şey gelirse: Riskli ocakta ekmek kavgası!

Ya bu işçilerin başına bir şey gelirse: Riskli ocakta ekmek kavgası!
Çorum Dodurga ilçesinde bulunan Alpagut Linyit Kömür işletmesinde, sendikalı işçiler 6 ay ücretsiz izne çıkarılmaya karşı eylem başlattı. 68 işçi, eylemlerini, ‘riskli’ raporuyla kapatılan maden ocağında yerin 100 metre altında da devam ediyor.

Alpagut Linyit Kömür İşletmesi işçileri, 6 ay ücretsiz izne karşı eylemlerini sürdürüyor. Halk Akademi'den Çiğdem Tosun'un haberine göre, işten çıkarılan 70 işçinin maden ocağı önünde başlattığı eylem, yerin 100 metre altında da sürüyor. Aileler, riskli bulunup raporla kapatılan maden içerisinde eyleme devam eden 68 işçi için tedirgin; ancak bir an olsun onları yalnız bırakmıyor.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-13-45.jpeg

‘OCAK RİSKLİ’ DİYEREK İŞTEN ÇIKARDILAR
Edinilen bilgilere göre işçiler yan haklarına kavuşabilmek ve çalışma koşullarındaki denetimsizliğe son vermek için geçen aralık ayında DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen’e üye oldu. Sendika, Çalışma Bakanlığı’ndan olumlu yetki aldığında ise işletmeyi yapan şirket, maden ocağını ‘riskli’ ilan edip işçileri ücretsiz izne çıkardı.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-14-16.jpeg

YERİN 100 METRE ALDINDA EYLEM YAPIYORLAR
Yapılan açıklamalara göre işçiler, işlerini ve haklarını geri almadan direnişi sonlandırmamakta kararlı. İşçiler, sendikaya üye olduktan sonra madenin riskli olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karşı gerçek bir denetlemesini istiyor. 150 kişilik kadroda 6 ay izne çıkarılan 88 işçinin 84’ü sendikalı. İddiaya göre sendikalı olmayan 50 işçi ise çalışmaya devam ediyor. Sendikasız işçilerin bir kısmı da işletmenin Fethiye’deki inşaatına gönderildi."

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-14-15-1.jpeg

ENERJİ ŞİRKETİ VE İŞVERENLERE ULAŞILAMIYOR
Halktv.com.tr’nin ulaştığı Dev Maden-Sen yetkilileri; işverenlere ulaşmak için tüm iletişim yollarının kapatıldığını aktardı. Şirketin Web sitesi ise bulunamıyor. Madencilerin eylemine geçen günlerde CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da destek vermişti.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-14-15.jpeg

‘SENDİKAYA ENGEL OLMAK İSTİYORLAR’
Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, 68 madencinin eylemine ilişkin yaptığı açıklamada “68 işçimiz direnişe devam ediyor. İşveren ve enerji şirketi; herhangi bir sendikal faaliyeti desteklemiyor. Engellemek istiyor. Yemek hakları bile ellerinden alınmak istenen işçiler bunlar. Maden ocağı önünde başlayan direniş yeraltında devam ediyor. Hakları için buradayız. İşletme yetkilileri ve müfettişler arasında bir toplantı düzenlendi. Bakanlıktan gelen raporların ve hukuki süreçlerin de tamamlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.,
Konu ile ilgili görüşlerini almak üzere telefonla aradığımız işletmeci Yel Enerji Elektrik Üretim AŞ ve bağlı olduğu ODAŞ Enerji’den ise konu ile ilgili herhangi bir dönüş olmadı.

whatsapp-image-2024-05-23-at-13-14-14.jpeg

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi