Vergide adalet anketinden şaşırtan sonuç. Mali müşavirler yanıtladı

Vergide adalet anketinden şaşırtan sonuç. Mali müşavirler yanıtladı
Ulusal Vergi ve Muhasebe Araştırmaları Derneği’nin 10 ilde gerçekleştirdiği ankete katılan 300 mali müşavirin 265’i, "Ülkemizde adil bir vergi düzeni olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna "Hayır" cevabını verdi.

Ulusal Vergi ve Muhasebe Araştırmaları Derneği’nin (UVEM-DER), on ilde gerçekleştirdiği anket, mali müşavirlerin Türkiye’deki vergi sistemini adaletli bulmadığını açığa çıkardı. UVEM-DER, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Van, Samsun, Antalya, Muğla ve Malatya illerinde yaşayan 300 mali müşavirin katılımıyla bir anket gerçekleştirdi.

Mali müşavirlere, "Ülkemizde adil bir vergi düzeni olduğuna inanıyor musunuz?" sorusu yöneltilirken söz konusu ankete katılan 265 mali müşavir "Hayır adil bir vergi sistemi yok", 15 mali müşavir "Evet sistemin adil olduğuna inanıyorum", 8 mali müşavir "Net görüşüm yok", 12 mali müşavir de "Hiçbir zaman adil olmadı" yanıtını verdi.

vergi.jpg

"EN ADİL OLMAYAN DÖNEM SON BEŞ YILLIK UYGULAMALAR"

UVEM-DER Genel Başkanı Faruk Güçlü, mali müşavirlerin verdiği cevapları değerlendirdi ve "Cumhuriyet döneminde en adil olmayan dönem son beş yıllık uygulamalardır" ifadesini kullandı.

"Osmanlı'dan günümüze 600'ü aşan vergi türü uygulanmış ancak adil vergi düzeni kurulamadığı gibi pek çok iç isyana da neden olan uygulamalar olmuştur. Cumhuriyet’in ilk yıllarında aşar vergisi çok tartışılmış ve kaldırılmıştır. Cumhuriyet döneminde en adil olmayan dönem son beş yıllık uygulamalardır. Gelir İdaresi ile mükellef arasında köprü konumunda olan mali müşavirler sorduk onlarda verginin adil olmadığını söylediler. “ açıklamasında bulunan Güçlü, “Mükellefi boş beyanname vermeye zorlayıp ondan da damga vergisi almak hukukun temel kurallarına ve vergi tekniğine de aykırıdır." dedi.

Kaynak:ANKA