Üreticiler İsyanda: Ayçiçek Hariç Her Şey Pahalanıyor

Üreticiler İsyanda: Ayçiçek Hariç Her Şey Pahalanıyor
Ayçiçek üreticileri, ürünlerinin satış fiyatının düşük olmasına tepki gösterdi. Edirneli bir üretici, "Her şey yüzde 100 pahalanıyor bizim ürünlerimiz hiç pahalanmıyor" dedi.

CHP Edirne İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ve partililer, bugün Edirne Ticaret Borsası’nda basın açıklaması yaptı. Balkanlı, üreticilerin kuraklıktan dolayı verim kaybı yaşadığını, devletin bir kereye mahsus kuraklık desteği vermesi gerektiğini söyledi.. Borsaya ayçiçek satmaya römorklarıyla gelen üreticiler, girdi maliyetlerinin arttığını, ayçiçek satış fiyatının ise düşük olduğunu ifade etti.

e7e44cfe-3df6-484c-9650-bf9ccef24ea8-w.jpg

CHP Edirne İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz zaten tarlasını satıp kenara çekilmeye başladı. Topraklar el değiştiriyor. İktidar çiftçimizi aldığı kararlar ile buna mı zorluyor? İktidar bu yıla mahsus olmak üzere çiftçimize mutlaka kuraklık ödemesi yapmalıdır. Geçen yılki gibi politika uygulanırsa korkarım biz yine başka ülkelerden ciddi ithalat yapar duruma geleceğiz. Bir de kuraklık var. Verim geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Maliyet hesabı yapıldığında yüzde 200’lere kadar çıktı. Mazot şimdi 40 lira, nerede duracağı da belli değil. Rekorların rekoru kırılacak. Yüzde 40 yağlı ayçiçeğinin fiyatı en az 20 lira olmasını istiyoruz. 20 lira da yeterli değil. Ayçiçeği verimi de bu sene düşük. Çiftçimizin yüzünün gülmesi için en az taban fiyat 25 lira olmalı."

94d22890-2bce-4be7-bde1-57f00c8a284f-w.jpg

Üretici Hüseyin Filiz, tüccarda ayçiçek satış fiyatının düşük olduğunu belirterek, "Şu anda düşük, 90-100 kilogram arasında dekara verim var. Fiyatın en az 16-17 lira olması lazım. Fiyatlar bu sene çok düşük. Yağ oranları da düşük çıkıyor. Bugün sattığım ayçiçek 37 yağ oranı, 12 bin 800 liraya geldi. Mazot, gübre nerelere çıktı. Çıkardığımızı borca veriyoruz" dedi.

Üretici Sinan Yirmibeşler ise "Verimlerimiz düşük. Aşağı yukarı geçen yıla göre verimde yüzde 50 civarında düştü. Fiyatlarımız da düşük. Girdiler yüksek, her şey yüzde 100 pahalanıyor bizim ürünlerimiz hiç pahalanmıyor. Geçen sene ki fiyatlarla aynı gibi bir şey… Desteği bilmiyoruz ne verecekler" diye konuştu.

ce3d6013-4c9f-4c1c-9bce-d259a9de5b64-w.jpg

Kaynak:ANKA

Etiketler :