Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez Net Konuştu! Birden Artacak

Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez Net Konuştu! Birden Artacak
Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi internet sitesindeki yazısında IMF tahminlerine atıfta bulundu. IMF tahminleri için fal ifadesini kullanan Eğilmez bunun nedeni olarak "Mevcut dönemin belirsizliği"ni gösterdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan Türkiye'nin 2024 ekonomi tahminlerine ilişkin önemli noktalara dikkat çekti.

IMF, Nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda "İstikrarlı Ancak Yavaş: Ayrışmanın Ortasında Dayanıklılık" başlığı altında Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminlerinin değişmediğini belirtti.

Dr. Mahfi Eğilmez, "IMF raporunda ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerine yer verilirken, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme öngörülerinde bir değişiklik yapılmadığı" gözlemine vurgu yaptı.

IMF raporunda, Türkiye'nin bu yıl %3,1 ve gelecek yıl %3,2 oranında büyüme göstermesinin beklendiği ifade edildi. Rapora göre, parasal sıkılaşmanın sona ermesi ve tüketimdeki toparlanmanın başlamasıyla birlikte 2024'ün ikinci yarısında ekonomik aktivitenin güçleneceği öngörüldü.

IMF'nin enflasyon tahminleri bu yıl için %59,5, gelecek yıl için ise %38,4 olarak belirlendi. İşsizlik oranının ise bu yıl ve gelecek yıl %9,6 seviyesinde olması bekleniyor.

Dr. Mahfi Eğilmez, son yazısında "IMF'nin 2024 Türkiye Ekonomisi Tahminlerine Dair Düşüncelerim" başlığı altında kaleme aldığı yazısında, IMF tahminlerine atıfta bulunurken dikkat çeken bir benzetme yaptı. 'Fal' benzetmesi yapması ilgi çekti ve bu tercihinin nedenini "Mevcut dönemin belirsizliği nedeniyle doğru tahminlerin zorluğu" olarak açıkladı.

Dr. Mahfi Eğilmez'in yazısında şu ifadeler yer alıyor:

"IMF, Türkiye'nin 2024 yılında %3 büyümesini öngörüyor. Benim tahminim ise biraz daha yüksek. Daha yüksek bir büyümeyi beklememin sebebi, Türkiye'nin henüz yeterince sıkı bir para politikası uygulamamış olması ve gevşek mali politikaları sürdürmüş olmasıdır. Bir yılda bütçe açığının ikiye katlandığı bir ortamda büyük bir düşüş beklemek doğru olmaz. Tüketim hızla devam ediyor ve büyüme büyük ölçüde tüketim temelli olduğu için, ayrıca bu yıl deprem harcamalarının artması gerektiği düşünüldüğünde, ben büyümenin %3,5 ile %4 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum."

IMF'ye göre 2024'te dolar ne kadar olacak?

IMF, 2024 için cari fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın 41.453 milyar TL olacağını tahmin etti. Cari fiyatlarla ifadesi, enflasyonu içeren, arındırılmamış GSYH'yi ifade eder. Bu, mal ve hizmetlerin satış fiyatlarının toplanmasıyla elde edilir; dolayısıyla bu fiyatlara o yılın fiyat artışları da dahildir. IMF'nin tahminine göre, bu miktarın dolar cinsinden karşılığı 1.114 milyar Amerikan doları olacak.

Bunu kullanarak, IMF'nin yıllık ortalama dolar kurunu 37,21 olarak hesaplayabiliriz. Dolayısıyla IMF, 2024 yılında TL'nin dolar karşısında %57 oranında değer kaybedeceğini tahmin ediyor. Bu tahmini yıl sonu kurlarına da uygularsak, IMF'nin 2024 yılsonu dolar/TL kurunu 47 TL olarak tahmin ettiği sonucuna varabiliriz.

Etiketler :