Üniversiteler ücretlerde dünya devlerini solladı!

Üniversiteler ücretlerde dünya devlerini solladı!
Vakıf üniversitelerinin ücretleri dünya çapındaki prestijli üniversiteleri geride bıraktı. Türkiye'deki öğrenciler, Oxford ve Harvard'dan daha pahalı eğitim alıyor.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, katıldığı Mut TV yayınında Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin ücret artışını sert bir dille eleştirdi. Ekmen, öğrencilerin karşılaştığı yüksek eğitim maliyetlerine dikkat çekti.

ÜNİVERSİTE ÜCRETLERİNDE REKOR ARTIŞ

Ekmen, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin, dünya çapında tanınan Oxford, Stanford ve Harvard gibi üniversitelerden daha pahalı eğitim verdiğini belirtti. Oxford'da bir öğrencinin yıllık eğitim ücretinin 10 bin dolar civarında olduğunu ifade eden Ekmen, Koç ve Sabancı Üniversitelerinin bazı bölümlerinde bu rakamın 1 milyon TL'yi aştığını söyledi. "Biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk?" diye soran Ekmen, Türkiye’deki üniversite fiyatlarının geldiği noktayı eleştirdi.

thumbs-b-c-c0abb76d84cb6cd788cc09aae14cefa4.jpg

YURT ÜCRETLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Ekmen, sadece üniversite ücretlerinin değil, yurt fiyatlarının da astronomik rakamlara ulaştığını belirtti. Son üç yılda yurt ücretlerinde yüzde 700'e varan artışlar yaşandığını vurgulayan Ekmen, bu durumun öğrencilerin barınma sorununu daha da zorlaştırdığını ifade etti.

AVRUPA'DA DAHA UCUZ EĞİTİM MÜMKÜN

Türkiye'deki yüksek eğitim maliyetlerinin yurtdışı seçeneklerini daha cazip hale getirdiğini belirten Ekmen, Hollanda örneğini verdi. Ekmen'in verdiği bilgilere göre, Hollanda'da bir üniversitede eğitim gören öğrenci, tüm masraflar dahil 19 bin euro ödüyor. Aynı eğitimi Türkiye’de almak isteyen bir öğrencinin ise 22 bin euro gibi bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor. Ekmen, devlet üniversitelerinin kontenjanlarının azaltılmasıyla vakıf üniversitelerine yönelimin arttığını, bunun da fiyatları daha da yukarı çektiğini ifade etti.

thumbs-b-c-60227a022f209e43d46d2d9cbab2d0aa.webp

Ekmen'in açıklamaları, Türkiye'de yükseköğretim maliyetlerinin ulaştığı çarpıcı seviyeleri gözler önüne serdi. Öğrencilerin karşı karşıya kaldığı bu mali yük, ülke genelinde tartışma yaratmaya devam ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi