Türkiye'nin dev enerji şirketi tefeci faiziyle borçlandı. KAP açıklaması geldi

Türkiye'nin dev enerji şirketi tefeci faiziyle borçlandı. KAP açıklaması geldi
Türkiye'nin enerji alanında en büyük şirketlerinden olan Zorlu Enerji'nin bugünkü Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklaması ekonomi çevrelerinde yankı uyandırdı. Şirket tefeci faizini bile aşacak bir oranla yüzde 11'den dolar borçlandığını duyurdu. Zorlu Enerji'nin 5,5 yıl vadeli eurobond ihracının büyüklüğü 800 milyon dolar, getirisi %11 oldu,

Zorlu Enerji'nin bugünkü KAP açıklaması hakkında görüşlerini sorduğumuz ekonomist Remzi Özdemir şu açıklamalarda bulundu:

"Ekonomi düzeliyor, kredi notlarımız yükseliyor, risk primimiz CDS düşüyor. O halde Türkiye’nin en büyük enerji şirketi yurtdışından neden yüzde 11 dolar bazında borçlanıyor?

Yabancı sermaye Türkiye’yi halen çok riskli ülke olarak gördüğü için hisseleri borsada işlem gören dev enerji şirketine ancak tefeci faizi ile borç veriyor. Zorlu Enerji’nin 5,5 yıl vadeli 800 milyon dolarlık borçlanmasında ortaya ağır bir fatura çıkıyor. Her 6 ayda 45 milyon dolar vade sonunda ödenecek toplam faiz 575 milyon dolar. Bu AKP’nin uyguladığı ekonomi politikasının iflasıdır.

Dünyada benzer şirketler yüzde 3-5 arasında bir faizle borçlanırken köklü bir Türk şirketi yüzde 11 faizle borçlanıyorsa bu sadece Zorlu’nun değil aynı zamanda Türkiye’nin de sorunudur. Bir Türk şirketi 5,5 yıl bu tefeci faizini ödeyecek."

ŞİRKET KAP AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Zorlu Enerji'nin KAP açıklaması şu şekilde;

10 Ekim 2024 tarihli özel durum açıklamamıza istinaden Şirketimiz tarafından "Rule 144A" ve/veya "Regulation S" formatında yurt dışında nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihraç edilmesi planlanan sürdürülebilirlik bağlantılı tahviller için talep toplama süreci tamamlanmıştır. İhraç edilecek tahvillerin nominal değeri 800.000.000 ABD Doları ve vadesi 5,5 yıl olarak belirlenmiştir. İhraç edilecek tahviller, üçüncü yıldan itibaren her 6 ayda bir 45.000.000 ABD Doları tutarında ve vade sonunda 575.000.000 ABD Doları tutarında itfa edilecektir. Tahviller İrlanda Borsası'nda (Euronext Dublin) işlem görecektir. Satış işlemlerinin ihraca ilişkin sözleşmenin imzalanması ve Sermaye Piyasası Kurulu'ndan tertip ihraç belgesi onayının alınması ile birlikte 23 Ekim 2024 tarihinde tamamlanması beklenmektedir.

Kaynak:halktv.com.tr