Türkiye ile IMF görüşmeleri başladı mı? İşte çarpıcı detay...

Türkiye ile IMF görüşmeleri başladı mı? İşte çarpıcı detay...
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Washington'da “Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı yok” dedi, IMF'den karşılık geldi "Türkiye ile IMF arasında 4. madde kapsamında gözden geçirme çalışmaları dışında yok"

Bu sözlerin ardından IMF Avrupa Direktörü Paul Thomsen, “Türkiye ile IMF arasında 4. Madde kapsamında gözden geçirme çalışmaları dışında resmi veya perde arkasında gerçekleşen herhangi bir görüşme yok” ifadesini kullandı.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Thomsen'ın sözlerinde bir ipucu olduğunu bunun da, "IMF; 2018 yılına ilişkin 4. Madde konsültasyon görüşmelerini başlatmış" anlamına geldiğini söyledi.

Toker, "ekonomik krizdeki Türkiye için önemli iki soru şu" diyerek bunları, "IMF'nin konsültasyon heyeti Türkiye'ye gelecek mi?", "Bu rapor bittiğinde IMF sitesinde hemen erişime açacak mı?" diye sıraladı. 

Toker'in "IMF konsültasyona gelecek mi?" başlığıyla (15 Nisan 2019) yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası Para Fonu (IMF) toplantıları için gittiği Washington'da  “Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı yok” demiş. Mevcut koşullarda bunu anlamanın basit bir yolu: 4. Madde Raporu. Adını IMF sözleşmesinden, her yıl üye ülkelerin ekonomilerini gözden geçirdikten sonra hazırladığı “Article 4” başlıklı raporlardan alıyor.

IMF sitesinde ilan edilmiş 4. Madde Raporları'na bakın. Türkiye'ye dair son raporun 2018  tarihli olduğunu görürsünüz. Bu da denetimin 2017'de yapıldığı anlamına gelir. 2018 yok henüz. 2018'e ilişkin 4. Madde denetiminin 31 Mart yerel seçimleri dolayısıyla ertelendiğini,  IMF'den gelmek isteyen heyete “Şimdilik gelmeyin” denildiğini duymuştuk. Fakat ertelemeler sonsuza kadar süremiyor.

4. madde yayımlanacak mı?

Daha dün IMF Avrupa Direktörü Paul Thomsen'in şu sözündeki ipucuna bakın: “Türkiye ile IMF arasında 4. Madde kapsamında gözden geçirme çalışmaları dışında resmi veya perde arkasında gerçekleşen herhangi bir görüşme yok.”

Demek ki IMF; 2018 yılına ilişkin 4. Madde konsültasyon görüşmelerini başlatmış. Ki bu normal. IMF söz konusu denetimi ABD ekonomisi için bile yapıyor.

Ekonomik krizdeki Türkiye için önemli iki soru şu:
– IMF'nin konsültasyon heyeti Türkiye'ye gelecek mi?
– Bu rapor bittiğinde IMF sitesinde hemen erişime açacak mı? Yoksa Türk Partili Cumhurbaşkanlığı hiyerarşisi dairesinde raporun yayınına rezerv mi konulacak?

Bu soruyu soruyoruz çünkü Türkiye bunu daha önce yaptı. IMF'nin 4. Madde konsültasyon raporlarında beğenmediği bölümleri ya da raporun tamamının yayımını engelledi.

(Yıllar önce Hazine'den sorumlu bakan Ali Babacan, IMF sözleşmesi gereği buna hakları olduğunu söylemişti.)

Özet: Bu raporun yayımlanmaması, eleştiriler, uyarılar ve olası “reform” (!) önerileri içermesi, çok muhtemel içeriğin açıklanmasından endişe duyduğunu gösterecektir.

İlgili Haberler
Etiketler :