Türk Lirası Zirveye, Dolar Efektif Kuru Yükseldi! 2,5 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Türk Lirası Zirveye, Dolar Efektif Kuru Yükseldi!  2,5 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı
Nisan ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 59,77'ye yükseldi. TCMB'nin verilerine göre, Yİ-ÜFE bazında ise endeks 91,64'e yükseldi... REK hesaplaması sepete dayalı olarak yapılıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru 59,77'ye yükseldi. Bu rakam, Mart ayında 58,10 olarak kaydedilmişti.

303859-002.jpg

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir rol oynayan ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepete dayalı olarak hesaplanan reel efektif döviz kuru, ikili ticaret akımlarını kullanarak Türk Lirası'nın ağırlıklı ortalama değeri ile nominal efektif döviz kurunun karşılaştırılmasıyla bulunuyor. Nominal efektif döviz kurundan nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuru (REK) elde ediliyor.

whatsapp-image-2024-03-12-at-10-23-35-11-001.jpeg

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU ENDEKSLERİ

Bu dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bazında reel efektif döviz kuru endeksi ise 91,64'e yükseldi. Önceki ay endeks 88,97 olarak kaydedilmişti. REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetleriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB, enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK’i temel alıyor.