TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Asgari ücrette ne karar alırlarsa harfiyen uyacağız

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, gelir vergisi dilimleri ve 2025 yılı asgari ücretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 2025 yılı asgari ücret görüşmeleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Aralık ayında başlayacak görüşmelerle ilgili Atalay, "Görüşmelere 4 işçi temsilcisi de katılacak. Orada alınan kararlara harfiyen uyacağız," ifadelerini kullandı.

"ZORDAYIZ, GEÇİNEMİYORUZ" MİTİNGİ

Atalay, TÜRK-İŞ’in düzenlediği "Zordayız, Geçinemiyoruz" mitinginde işçilerin ağır vergi yükü altında ezildiğine dikkat çekti. İşçilerin maaşlarının yıl içinde kademeli olarak eridiğini belirterek şunları söyledi:

"Ocakta aldığımız ücreti nisanda alamıyoruz, nisanda aldığımız ücreti temmuzda, temmuzdakini ise aralık ayında bulamıyoruz."

Atalay, işçilerin gelir vergisi dilimlerinden dolayı ücretlerinin her ay eridiğini ve bu durumun çalışma hayatında büyük mağduriyet yarattığını vurguladı.

yeni-proje-2024-10-20t211714-780.jpg

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI: KARARA HARFİYEN UYACAĞIZ

Aralık ayında asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını anımsatan Atalay, "Orada 4 de işçi olacak. Orada ne karar alıyorlarsa harfiyen ona uyacağız. Geçen yıl geldiler, '18 bin olsun, yılda iki kez olsun', dediler, aynısını ülkeyi yönetenlerin önüne koyduk. Aynısını bu yıl yapacağız. Onlar ne karar alırsa o karara harfiyen uyacağız." ifadelerini kullandı.

Atalay, sendikalara üye olan işçilerin bazı işverenler tarafından işten çıkartıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum; öyle bir kanun çıkarın ki işçinin lehine olsun. Bizi işverenlerin merhametine bırakmayın. Yüzde 90'ı merhametsiz davranıyor. Ülkede maalesef çok olumsuz tablo var. Bir yandan çocukları öldürenler, diğer yandan at, eşek kesenler var. Bu merhametsizlerle ilgili yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Bu işleri yapanlara daha ağır cezalar verilmeli, bunlar boykot edilmeli."

"EMEKLİ AYLIKLARI ARASINDA YÜZDE 30-35 FARK OLUŞACAK"

Atalay, 2024 yılında emekli olan ya da olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların emekli aylıkları arasında yüzde 30-35 düzeyinde fark oluşacağına dikkati çekerek, "Bu farkı kabul etmek mümkün değil. Bundan çok sayıda işçi etkileniyor. Savunma sanayinde, enerji, kara yollarında tecrübeli bu işçileri emekli ederseniz, silah da yapamazsınız, enerjiyle ilgili çalışmalar da yapamazsınız." dedi.

Atalay'ın konuşmasından önce, asgari ücretliler adına Durmuş Öztürk, taşeron işçiler adına Tuncay Tümoğlu, emekliler adına İbrahim Karaer, kadın işçiler adına Şükran Tunçay Şenol mitinge katılanlara seslendi, işçi Remzi İktü Eren çalışanların yaşadığı vergi yüküyle ilgili bir konuşma yaptı.

Mitinge, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, çeşitli partilerin milletvekilleri, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, TÜRK-İŞ'e üye sendikaların genel başkanları ve işçiler katıldı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi