Toz zencefilde büyük tehlike! Acil çağrı yapıldı, bütün raflardan toplatılıyor

Toz zencefilde büyük tehlike! Acil çağrı yapıldı, bütün raflardan toplatılıyor
Gıda ürünlerinde sağlığı tehdit eden bulgulara her gün bir yenisi ekleniyor. Almanya'da Türk bir firmaya ait "Gülcan" markalı toz zencefil içeridinde sağlığı tehdit eden bakteri tespit edilmesinin ardından raflardan toplatılırken, evinde bulunduranların bu baharatı tüketmemeleri uyarısında bulunuldu.

Nergiz Grossmarkt GmbH adlı Almanya merkezli Türk şirkete ait Gülcan markasının “İngwer Gemahlen” (toz zencefil) ürünün raflardan toplatılması için acil çağrı yapıldı.

Üründe, halk sağlığını tehdit edebilecek bir bakteri türü olan Bacillus cereus bakterisi tespit edildi. Ürün yüksek miktarda Bacillus cereus bakterisi barındırdığı için geri çağrıldı.

Almanya’nın resmi tüketici uyarı platformu lebensmittelwarnung.de tarafından yapılan açıklamada, bakteri tespit edildiği ve bu mikrobiyolojik bulgunun halk sağlığı için tehdit oluşturabilecek düzeyde olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Bacillus cereus bakterisine ilişkin, özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtilere neden olabileceği bilgisi verildi.

"KULLANMAYIN! İADE EDİN"

Ürünlerin, fiş verme zorunluluğu olmadan satış noktalarına iade edilelerek ve ücret iadesi alınabileceği belirtildi.

Yetkililer, belirtilen parti numaralarına sahip ürünü satın alan tüketicilerin kesinlikle ürünü kullanmamaları uyarısında bulundu.

Geri çağrılan toz zencefil ürününe dair şu detaylar paylaşıldı:

halktv-com-tr135.png

Ürün adı: Gülcan Ingwer Gemahlen (150 gram)
Ambalaj: Şeffaf plastik kutu
Üretici firma: Nergiz Grossmarkt GmbH

Etkilenen parti numaraları ve son tüketim tarihleri:

AF-GP-0224 G840: 03.09.2028, 12.12.2028, 03.02.2029
AF-GP-0224 G672: 11.02.2029

BACİLLUS CEREUS BAKTERİSİ NEDİR?

Baharatta tespit edilen bakteri doğada yaygın olarak bulunyor ve genellikle toprak ya da toz aracılığıyla gıdalara bulaşıyor. Bu bakterinin yüksek ısıya dayanıklı sporlar oluşturması en dikkat çekici özelliği. Böylece, özellikle uygun koşullarda saklanmayan ya da tekrar ısıtılan yiyeceklerde hızla çoğalabiliyor.

Bacillus cereus, genellikle mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi