TMO fıstık üreticisini devlet desteğinden mahrum bıraktı

Gaziantep, Şanlıurfa başta olmak üzere birçok Güneydoğu ilçesinde fıstık hasadı başladı. Binlerce işçinin emeğiyle toplanan fıstığın satışında üreticinin canını sıkacak bir gelişme yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne başvuruda bulunan CHP Şanlıurfa milletvekili Mahmut Tanal başvurusuna "olumsuz" yanıt geldi.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, fıstık üreticilerine destek sağlanması amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) başvuruda bulundu. Tanal, fıstık için taban fiyat belirlenmesi, devlet alımı yapılması ve üreticilere destek sağlanması taleplerinde bulunmuştu. Ancak TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Fıstık, TMO’nun faaliyet alanına girmiyor," diyerek bu talebin Tarım ve Orman Bakanlığı'na yönlendirildiğini belirtti.

009-2023-04-2023-09-eylul-32-20230930-2-60483931-93222699.jpg

TMO DEVLET DESTEĞİNDEN MAHRUM BIRAKTI: "FISTIK İŞTİGAL ALANIMIZDA DEĞİL"

TMO'nun yanıtını eleştiren Tanal, fıstık üreticilerinin devlet desteğinden mahrum bırakılmasının bölgesel eşitsizlik yarattığını savundu. Tanal, "Karadeniz'de fındık için taban fiyat uygulanıyor ve devlet alımı yapılıyor. Ancak Güneydoğu'nun fıstığı bu kapsamın dışında tutuluyor. Bu, devlet eliyle ayrımcılık yapılması demektir. Fıstık üreticileri desteklenmezse, Güneydoğu’nun kalkınması engellenir," dedi.

yeni-proje-2024-08-27t122253-789.jpg

Tanal, fındık ve fıstık fiyatları arasındaki farkın bu eşitsizliğin bir göstergesi olduğunu vurguladı. "2024 yılı için fındığın taban fiyatı 135 TL olarak belirlenirken, yeni mahsul fıstığın kilosu 90 TL’ye kadar düştü. Güneydoğu/Urfa fıstığı ile Karadeniz fındığı arasında eşitlik sağlanmalı, fıstık için de taban fiyat uygulanmalı," dedi.

Kaynak:KARAR

Etiketler :