Ticaret savaşlarının yeni kurbanı: Fiyatları çakıldı!

Ticaret savaşlarının yeni kurbanı: Fiyatları çakıldı!
ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi zamlarından sonra Çin misilleme yaparak cevap vermişti, ticaret savaşlarının ardından borsalarda tarihi düşüşler görüldü. Ticaret savaşı demirede vurdu son 6,5 ayın en dip seviyesine düşüş sağladı.

ABD ve Çin'in içinde olduğu ticaret savaşlarında borsa dibi görmüştü bu durumun ardından demirinde tarihi düşüşler görüldüğü görünüyor.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Eylül ayı demir cevheri kontratı, yüzde 2,9 düşüşle 687 yuan/ton (93,47 dolar) oldu. Seansın başlarında kontrat 670,5 yuan/ton ile 24 Eylül'den bu yana en düşük seviyelere gerilendiği görüldü.

Singapur Borsası'ndaki gösterge mayıs ayı demir cevheri, yüzde 1,16 düşüşle 93,65 dolar/tondan işlem gördü. Kontrat senas başlarında 91,70 dolar/ton ile 24 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine düşmüştü.

dusus.jpg

NİSAN AYINDA YÜZDE 10 DEĞER KAYBETTİ

Her iki gösterge de nisan ayında şimdiye kadar yüzde 10'dan fazla değer kaybetti.

ABD dün yaptığı açıklamada, Pekin'in şantaj olarak nitelendirdiği uygulamalara boyun eğmeyerek “sonuna kadar savaşma” sözü vermesinin ardından, Çin'den yapılan ithalata uygulanan yüzde 104 oranındaki gümrük vergisinin gece yarısından kısa bir süre sonra yürürlüğe gireceğini duyurdu.

ÇELİK DÜŞÜŞTE

DCE'deki diğer çelik üretim bileşenleri de benzer şekilde düştü. Koklaşabilir kömür ve kok kömürü sırasıyla yüzde 3,77 ve yüzde 3,33 düştü.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki çelik göstergeleri de hammadde fiyatlarındaki düşüşle geriledi. İnşaat demiri yüzde 1,6, sıcak haddelenmiş rulo yüzde 1,51, filmaşin yüzde 0,4 ve paslanmaz çelik yüzde 1,6 geriledi.

ABD ve Çin'in ticaret savaşlarından sonra borsalarda büyük düşüşler görülmüştü, bu etki demirede etkiledi son 6,5 ayın en düşüşü görüldü.

Uzmanlar, önümüzdeki zamanlarda çelik tüketimin azalacağını belirtti.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi