Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın İlk Faiz Kararı Ne Olacak? İlk Tahmini Reuters Yaptı

Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın İlk Faiz Kararı Ne Olacak? İlk Tahmini Reuters Yaptı
Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasının ardından yerine Fatih Karahan atandı. 22 Şubat'ta açıklanacak faiz kararı, Karahan'ın ilk faiz açıklaması olacak. Reuters anketine katılan 11 ekonomist, Merkez Bankası'nın faizi kaç baz puan artıracağını tahmin etti.

Reuters anketi açıkladı, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin beklenti ne yönde?

Reuters anketine katılan 11 ekonomist, Merkez Bankası'nın faiz politikasına ilişkin beklentilerini açıkladı.

Merkez Bankası ocak ayında faizleri 250 baz puan artırarak 45'e çıkarmıştı.

Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) genel seçimler sonrası başladığı faiz artış döngüsünü tamamladığına yönelik mesajları sonrası şubat ayında bir haftalık repo faizinin 45'te sabit kalması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir.

KARAHAN NE DEMİŞTİ?

Hafize Gaye Erkan'ın ardından TCMB Başkanı olarak Fatih Karahan bu ay başında atandı. Karahan kamuoyu karşısına çıktığı ilk toplantı olan enflasyon raporunda sıkı para politikasına bağlı oldukları mesajını verirken; sadece bu yıl değil, gelecek yılın enflasyonunu da göze alarak sıkılık seviyesini belirlemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Karahan, "Politika faizinin ulaştığı seviye ve attığımız diğer adımlarla birlikte dezenflasyon için gereken sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz... Politika duruşumuzun ara hedefimiz doğrultusunda, bir önceki raporda öngörülenden daha uzun süre korunacak olması da (enflasyonun) ana eğilime olumlu yansıyacaktır" demişti.

NE ZAMAN İNER?

Reuters anketine göre, politika faizinin yıl sonunda yüzde 37.5 seviyesinde bekleniyor.