Tahıl gemisi yola çıktı, emtia fiyatları düşmeye başladı

Tahıl gemisi yola çıktı, emtia fiyatları düşmeye başladı
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, gıda krizi endişeleriyle devam ediyor. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) ile arabulucu olduğu Tahıl Sevkiyatı Anlaşması sonrası ilk geminin Ukrayna'dan yola çıkmasıyla tarım emtialarının fiyatlarında gerileme yaşandı. Mısır, buğday ve soya fasulyesi fiyatları geminin Odessa Limanı'ndan ayrılmasıyla düşmeye başladı.

Rusya’nın 24 şubatta Ukrayna’ya savaş açması ardından artan tarım emtiası fiyatları, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen törenle imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması sonrası düşmeye başladı. Böylece buğday ve mısır vadeli fiyatları Rus işgalinden beri ilk tahıl gemisinin Ukrayna'dan yola çıkmasıyla gerileyerek gıda piyasasında rahatlama yaşanmasını sağladı.

Mısır taşıyan kargo gemisi Razoni Lübnan’a ulaşmak üzere Odesa'dan yola çıktı. Gemi yarın saat 15.00’te İstanbul Boğazı’na varacak. İmzalanan anlaşma sonucu kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi yetkilileri tarafından kontrol edilecek geminin, oradan da Lübnan’a doğru yola çıkması bekleniyor. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Odesa Bölgesi’nde yola çıkmayı bekleyen 16 gemi daha olduğunu açıkladı. Kubrakov ülkesinin bu hafta limanlara tarım ürünlerini sevk edeceğini açıkladı.

Mısır, buğday ve soya fasulyesi fiyatları indi

Mısır fiyatları son 6 günde ilk kez gerileyerek yüzde 2.2 düşüşle 6.0275 dolara gerilerken, buğday fiyatları da düşüşünü ikinci güne taşıyarak yüzde 1.8 değer kaybederek 7.93 dolara indi. Soya fasulyesi fiyatları 7 günün ardından ilk defa düşerken soya yağı fiyatları da 5 günün sonunda ilk kez geriledi.

‘Güvenlik koridoru gerçek bir test niteliğinde olacak’

Agritel analistleri geçtikleri bir notta, “Yeni kargo gemilerinin Ukrayna limanlarına güvenli geçişinin sağlanması ve bölgedeki gerçek şartlarla ilgili birçok cevaplanmamış soru bulunurken bu durum güvenlik koridoru için gerçek bir test niteliğinde olacak” dedi.

Ukrayna, limanlarına uygulanan Rus ablukasıyla kapalı kalması nedeniyle belli miktarlarda tahıl sevkiyatını kara ve demir yoluyla sağlasa da bu miktar denizden sağlanan orana göre çok düşük kalıyordu.