Sürpriz eylül kararıyla ekonomi ters düz olabilir!

Sürpriz eylül kararıyla ekonomi ters düz olabilir!
ABD'de, Fed'in Eylül ayında yapabileceği hamleyle piyasalarda büyük bir hareketlilik bekleniyor. Özellikle işgücü piyasasındaki son gelişmeler, beklenenin aksine ciddi bir değişime işaret ediyor.

ABD'de Eylül ayı, ekonomik açıdan beklenmedik bir dönüm noktası olabilir. Bloomberg HT'den Zeynep Bayar'ın haberine göre eski Fed Ekonomisti ve New Century Advisors Başekonomisti Claudia Sahm, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, 50 baz puanlık bir indirim olasılığını gündeme getirdi. Sahm, bu hamlenin ekonomide ciddi etkiler yaratabileceğini belirtti.

2-001.jpg

BELİRSİZLİKLERİN GÖLGESİNDE FAİZ KARARI

Sahm, Fed'in geçmiş faiz artışlarının ekonomiyi nasıl etkilediğini incelediği Jackson Hole toplantısı öncesi, ekonomideki belirsizliklerin hala sürdüğünü vurguladı. Powell’ın daha önce yaptığı açıklamalar doğrultusunda, işgücü piyasasında yaşanan değişikliklerin bu kararı tetikleyebileceğini söyledi.

İŞGÜCÜ PİYASASINDA SOĞUMA SİNYALLERİ

Temmuz ayındaki toplantıda, Fed’in faiz indirimi yönünde güçlü sinyaller verdiğini hatırlatan Sahm, son dönemde işgücü piyasasından gelen zayıf verilerin bu ihtimali daha da güçlendirdiğini ifade etti. Özellikle Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin zayıf istihdam verilerine dikkat çekmesi, bu süreci hızlandırabilir.

8.jpg

YIL SONU BEKLENTİLERİ DEĞİŞİYOR MU?

Fed'in Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirime gidebileceğini belirten Sahm, piyasalarda yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir düşüş beklentisinin sürdüğünü söyledi. Ancak, işgücü piyasasından gelen sinyaller ve ekonomik veriler, bu beklentiyi tekrar gözden geçirmeye zorlayabilir.

Kaynak:Haber Merkezi