Süre 1 Temmuz'da dolmuştu. Maliye cezaları göndermeye başladı

Süre 1 Temmuz'da dolmuştu. Maliye cezaları göndermeye başladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 Temmuz 2024 itibariyle yasak seyyar POS cihazı kullanan işletmelere ceza kesmeye başladı. Cezalar işletme için 20 bin liraya kadar, bu cihazları geri almayan bankalar için de 200 bin liraya kadar çıkacak.

Ekonomim'in haberine göre bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında perakende satış fişi ve fatura gibi mali belgelerin doğru ve zamanında düzenlenmesi ve 7 bin lira üzeri alışverişlerde kart kullanımı zorunluluğu gibi birçok tedbiri uygulamaya başladı.

ESKİ POS CİHAZINI KULLANMAYA DEVAM EDEN İŞLETMEYE CEZA

Bakanlığın 2013 yılında devreye aldığı uygulamayla perakende işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlayan seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleştirilerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması öngörüldü. 1 Temmuz 2024 itibariyle ise eski tip POS cihazlarının kullanımı tamamen yasaklanırken, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş zorunluluğu getirildi. Bu cihazlar, POS ve yazar kasayı tek bir cihazda birleştirerek daha güvenilir ve şeffaf bir ödeme sistemi sunuyor.

Bu geçişe uymayan işletmeler ve bankalar için ciddi yaptırımlar öngörülüyor. Eski tip POS cihazını kullanmaya devam eden her işletme için tespitte bulunulduğu her bir durumda 20 bin TL ceza kesilecek. Benzer şekilde, bankaların eski cihazları geri almaması durumunda her bir tespit için 200 bin TL ceza uygulanacak. Bu karar, hem kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir adım olacak hem de tüm sektörlerde eşit rekabet koşullarının sağlanmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak:Ekonomim