Dünyanın En Pahalı Sözleri! Borsa Devre Kesti, Kayıp Milyar Dolarlarla İfade Ediliyor

Dünyanın En Pahalı Sözleri! Borsa Devre Kesti, Kayıp Milyar Dolarlarla İfade Ediliyor
Erdoğan'ın Hamas'la ilgili sözlerinin ardından borsa 2 kez devre kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hamas terör örgütü değildir" sözleri borsayı altüst etti. Erdoğan'ın konuşmasının ardından borsadaki kayıp sosyal medyanın gündemine oturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşması pahalıya patladı. Erdoğan’ın açıklamalarının İsrail ve Batı ile ilişkileri bozacağı ve bunun da yabancı para girişini engelleyeceği düşüncesi Borsa İstanbul’da yoğun satışları ve bugüne kadar ender görülen büyüklükte bir düşüşü beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tün partisinin grup toplantısında "Hamas terör örgütü değildir" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Son yaptıkları toplantıda bir araya gelip tüm batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil toprağını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur."

Erdoğan'ın sözleri borsaya pahalıya patladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksindeki düşüşün yüzde 5'i bulmasıyla iki kez devre kesici uygulandı. Borsadaki düşüşe neden olarak ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü Hamas sözlerine işaret edildi.

Erdoğan'ın sözleri ve borsanın devre kesmesi sosyal medyada gündem oldu.

Gazeteci Cengiz Erdinç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Hamas mücahittir" belki de dünyanın en pahalı cümlelerinden biri olarak tarihe geçer. 330 milyar dolar piyasa değeri üzerinden yüzde 7 kayıp yaklaşık 21-23 milyar dolara tekabül ediyor."

Gazeteci Barış Soydan da, X hesabından "Erdoğan'ın 'Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur' sözü sonrasında yabancı yatırımcılara dair beklentinin masadan kalkmasıyla borsa devre kesti. Borsa devre keserken teminat ve özkaynak yetersizliği olanlara zararına satış yaptırılması düşüşleri derinleştirdi" yorumunu yaptı.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Erdoğan, partisinin son grup toplantısında "Hamas terör örgütü değildir" demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Son yaptıkları toplantıda bir araya gelip tüm batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil toprağını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur."

Öte yandan Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Saat 16:49:54 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

thumbs-b-c-e37768f1d40a805f1b92f882239dd784.jpg

Pay Piyasası'nda sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikalarında ve emtia sertifikalarında saat 17.09:54'te tek fiyat emir toplama, 17.14:54'te eşleştirme yapılacak ve 17.19:54'ten itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasası'nda tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 17.09:54'te tek fiyat emir toplama yapılacak ve 17.19:54'ten itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler, 17.19:54'ten itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir."

Açıklamada, VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemlerin saat 17.19:54'te yeniden başlayacağı bildirildi.

thumbs-b-c-2b57f28e6c4b9ba87e8568e3b9a0b055.jpg

Etiketler :