Son 15 ayın en düşük mortgage faizi: Başvurular tavan yaptı

Son 15 ayın en düşük mortgage faizi: Başvurular tavan yaptı
30 yıl vadeli mortgage kredisinin (konut kredisi) ABD’deki faiz oranı yüzde 6,55 ile en düşük seviyesine geriledi. Krediye olan başvurular, önceki haftaya göre yüzde 6,9 arttı.

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 2 Ağustos ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Finansman başvurularında yüzde 16’lık bir artış gözlemlenirken; konut satın almaya yönelik başvurularda da yüzde 1’lik artış gözlemlendi.

2023’TEN BERİ İLK DEFA

Ülkede, 30 yıllık mortgage kredisinin ortalama faiz oranı 2023’ün mayısından beri ilk defa bu kadar düştü. Bu bağlamdaki kredide geçen hafta yüzde 6,82’den yüzde 6,55’e inen faiz oranı, 15 yıllık mortgage kredisi için ise yüzde 6,27’den yüzde 6,03’e geriledi.

MBA Başkan Yardımcısı ve Yardımcı Başekonomisti Joel Kan, mortgage faiz oranlarında geçtiğimiz haftada genel olarak bir düşüş yaşandığını ve mortgage başvuru hacminin ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

ENDİŞE, FAİZİ DÜŞÜRDÜ

Kan, ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelen zayıf istihdam verilerinin ve güvercin mesajlarının, ekonominin daha hızlı yavaşlayabilecek olmasının endişeleri artırdığını ve bu durumun mortgage faiz oranlarını düşürdüğünü dile getirdi. Finansman başvurularındaki artışın, düşük faiz oranları nedeniyle gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Joel Kan, başvuruların geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60 yükseldiğini ifade etti.

Kaynak:AA