Sinpaş GYO'dan vergi açıklaması

Sinpaş GYO'dan vergi açıklaması
Son dönemde Sinpaş GYO'nun, kurumlar vergisi ödemediği yönündeki haberler sosyal medyada gündem oldu. Şirket, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bir açıklama yaptı.

Turizm ve gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve Marmaris’in Kızılbük Koyu’na inşaa ettiği dev devremülk tesisi ile tartışmaların odağında olan Sinpaş GYO, gündeme gelen ‘Sinpaş GYO 3 yıldır kurumlar vergisi ödemiyor’ haberleri ile ilgili açıklama yaptı.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO), kurumlar vergisinden muaf olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde ‘Sinpaş GYO’nun vergi ödemediği’ gibi başlıklarla yayınlanan internet haberleri ve sosyal medya paylaşımları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu konuda sizleri ve sizlerin aracılıyla kamuoyunu doğru bilgilendirmek isteriz.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO), Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin (1)/d-4 bendi gereğince kurumlar vergisinden muaf tutulurken, aynı kanunun 15. maddenin (3) numaralı bendi ve Geçici 1. maddenin (4) numaralı bendi gereği gelir vergisi stopaj oranı sıfırdır. Bu mevzuat çerçevesinde, ayırt edilmeksizin tüm GYO'ların elde ettikleri kazançlar, kurumlar vergisinden muaftır.

GYO'lar, mal ve hizmet satışlarından KDV, tapudaki taşınmaz alım satımlarından tapu harcı, kayıtlı taşınmazlardan ise emlak vergisi öderler. İlgili vergi kanunları ve mevzuatlarında yer alan bu koşullar, tüm GYO'lar için geçerli olup sadece SİNPAŞ’a ait bir durum değildir.

GYO’lara ilişkin kurumlar vergisi istisnası, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda 11 Temmuz 1992 tarih ve 3824 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle vergi sistemimizdeki yerini almış ve hiçbir değişikliğe uğramadan bugüne kadar gelmiştir. GYO’lar ve bunlara ilişkin kurumlar vergisi istisnası 32 yıldır vergi sistemimizde yer almaktadır."

Kaynak:Haber Merkezi