Selçuk Geçer: Güven azaldıkça yastık altındaki döviz artar

Ekonomist Selçuk Geçer, Özlem Gürses ile Hafta Sonu Ana Haber’de güven azaldığı zaman paranın yastık altına gittiğinin altını çizdi.

Ekonomist Selçuk Geçer, Özlem Gürses ile Hafta Sonu Ana Haber’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yastık altı birikimlerinizi ekonomiye kazandırın açıklamasını değerlendirdi:

Yastık altında büyük para olduğunu biliyoruz. Gelişmiş ülkelerde yastık altında parayı daha az görüyoruz. Bu devlete olan güvensizlikle ilgili. Bizde bu oran epey bir azaltılmıştı. Genelde döviz ve altın hesaplarında tutuluyor. Son dönemde yaşananlardan dolayı bunlar yastık altında duruyor. Devletle ilgili kaygılar arttıkça bunların da arttığını da görüyoruz. Bankada her düşen döviz hesabı bozulup ekonomiye kazanmış değil, fiziksele dönüşmüş durumda.

'Bankalarda kasalar tamamen dolmuş durumda'
Yastık altı deyince dövizi altını algılamayın. Bir de banka kasaları tamamen dolmuş durumda. Çelik kasalar da yok satıyor.

Kripto paraların biraz fazla speküle edildiği kanaatindeyim. Merkez Bankaları da kripto paralara dönmeye çalışıyor. Kripto dolardan bahsediliyor. Çin ve Avrupa bu konuda çalışıyor.


'Anlamamışlar'
Israrlı bir şekilde para politikaları ile bu işin  düzeleceğini sanıyorlar. Bunu anlamamışlar. Merkez bankası Başkanının bu kadar sık değişmesi ve birilerinin daha önceden haber alması mesele.

Selçuk Geçer'den kritik sorular
Bu değişimden kimler ne kazanıyor? Son MB Başkanı hangi süreçlerden geçerek alındı? Son 200 baz faiz artırımı neden beklenin üzerinde yapıldı? Faiz artırımı hangi süreçlerden geçerek alındı? Bu esnada Perşembe Cuma günü neden 1.1 milyar Dolar satın alındı? 128 milyar doları kimler tarafından alınıp satıldığı ile 1.1 milyar doların kimler tarafından alınıp satıldığı arasında paralellikler var mı?
 

Etiketler :