Seçime giderken işsizlik ve enflasyon verileri göze çarpıyor

Seçime giderken işsizlik ve enflasyon verileri göze çarpıyor
Türkiye seçime giderken vatandaşın en önemli gündemi ekonomi, son iki genel seçim öncesi en yüksek enflasyon verisine sahibiz. İşsizlik ise çift hanedeki seyrini sürdürüyor.

Türkiye 24 Haziran'da sandığa gidiyor... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidileceğini açıkladı. Ekonomi için de oldukça önemli olan bu karar öncesi Türkiye’de işsizlik ve enflasyon çift hanelerde bulunuyor.

Seçimler öncesi Türkiye’de hayat pahalılığı dikkat çekiyor. Dolar ve euro kurunda yaşanan yükselişe bağlı olarak TL’de yaşanan değer kaybı vatandaşın alım gücünde düşüş yaşamasına neden oldu. Son beş seçim öncesi (24 Haziran erken seçimleri dahil) enflasyon rakamları göz önüne alındığında Türkiye bu seçimlere 2007 ve 2011 seçimlerindeki enflasyon oranlarından daha yüksek bir enflasyonla giriyor. 2018 yılı Mart ayı enflasyonunun yüzde 10.23 olarak açıklandığı Türkiye’de, Mart 2015’te yüzde 7.61, Mart 2011’de de yüzde 3.99’luk bir enflasyon vardı. 2007 yılının Mart ayında ise enflasyon oranı yüzde 10.86 idi. Mart 2002 dönemi enflasyon oranı ise yüzde 65.1 olarak açıklanmıştı.

DOLAR GERİLEDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçim tarihini 24 Haziran olarak açıklamasının ardından kısa sürede siyasi belirsizliğin son bulacağı algısıyla dün kur ve faiz sert geriledi. Borsada kazançlar yüzde 3’e, gösterge faiz getirilerindeki düşüş ise 30 baz puana kadar ulaştı.

Etiketler :