Seçim Sonrası İlk Hafta: Ekonomi Tepkisi Nasıl Oldu?

Seçim Sonrası İlk Hafta: Ekonomi Tepkisi Nasıl Oldu?
Seçimlerin ardından döviz kurlarında yaşanan sakinlik ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artış, ekonominin gidişatı hakkında merak uyandırıyor. Peki, bu gelişmeler ne anlama geliyor?

Merkez Bankası yılın ilk çeyreğinde kaybettiği rezervlerini geri toplama çabasını sürdürüyor. Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre QNB Finansbank ekonomistlerinin yaptığı hesaba göre seçim sonrası 9 Nisan’a kadar swap hariç net rezervlerde 1.5 haftada 10.5 milyar dolar artış göstererek -55.1 milyar dolar oldu. Toplam rezervler ise 128 milyar dolara yükseldi. Döviz mevduatı ise parite etkisinden arındırılmış olarak 5.3 milyar dolar geriledi.

whatsapp-image-2023-12-12-at-16-22-00-1.jpeg

QNB Finansbank ekonomistleri yayımladıkları raporda TCMB’nin analitik bilançosuna göre dış varlıkların, mart sonundan 9 Nisan’a kadarki 1.5 haftalık dönemde 4.9 milyar dolar arttığını ve brüt döviz rezervinin de benzer değişimle 128 milyar dolar olduğunu tahmin etti. Bu dönemde bankaların TCMB’de zorunlu karşılık ve teminat depo çerçevesinde tuttukları döviz miktarının değişmediğini kaydeden ekonomistler raporlarında “Bunu hariç tutan net rezervin de benzer şekilde 4.9 milyar dolar artışla 20.3 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz. Swap hariç net rezerv de bu dönemde 10.5 milyar dolar artışla -55.1 milyar dolar olmuştur” diye yazdı.

bes-4.jpg

Net rezerv içinde değerlendirilen yurtiçi bankalarla yapılan swap hacminin mart sonunda 9 Nisan’a kadarki dönemde 5.6 milyar dolar azalmasının net rezervi olumsuz etkilediği belirtilen QNB Finansbank raporunda altın fiyatlarının yükselmesinin de net rezervde 3.3 milyar dolarlık artışa yol açtığı yer aldı.

bes-14.jpg