Sebze ve meyvede zehirli Nazi gazı uyarısı: İşte ‘en kirli’ ve 'en temiz' besinler

Sebze ve meyvede zehirli Nazi gazı uyarısı: İşte ‘en kirli’ ve 'en temiz' besinler
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) sebze ve meyvede geçmişte Naziler tarafından sinir gazı olarak üretilen ‘chlorpyrifos ethyl ' adlı tarım zehrine rastlandığı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) verileri üzerinden yaptığı araştırma sonuçlarını açıklayan TÜDEF, bu yılın ilk 2 ayında sadece AB ülkelerine ihraç edilen 108 parti sebze ve meyvenin aşırı tarım zehri veya aflatoksin gibi kanser yapıcı küfler içerdiği gerekçesiyle geri çevrildiğini açıkladı.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre TÜDEF, AB’nin tarım ürünleriyle ilgili denetim mekanizmasının verileri üzerinden yürüttüğü çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Sonuçlara göre bu yılın ilk iki ayında sadece AB ülkelerine ihraç edilen 108 parti sebze-meyve, aşırı tarım zehri veya kanserojen küfler içerdiği gerekçesiyle geri çevrildi.

tuketici-dernegi.jpgSinan Vargı

TÜDEF Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, AB kapısından geri dönen ürünlerin yarısından fazlasında, 2016 yılında Türkiye’de kullanımı yasaklanan ancak piyasadan geri toplanmayan tarım zehrine rastlandığını söyledi.

Vargı, yurt dışından geri dönen ürünlerin imha edilip edilmediğinin bilinmediğini belirtirken birçoğunun salça, reçel, turşu, meyve suyu olarak iç piyasaya verildiği konusunda kuşkulandıklarını söyledi.

Rusya’dan geri dönen domates, biber, limon ve narenciye gibi ürünlerden sonra ilk defa Azerbaycan’ın da 64 ton biberi hastalık tespit edildiği için geri gönderdiğini söyleyen Vargı, ürünlerin tümüne analiz şartı konduğunu bildirdi.
Vargı’nın aktardıklarına göre tarım ilacı açısından ‘en kirli’ ve ‘en temiz’ tarım ürünleri şöyle:

En kirli besinler

Çilek
Ispanak
Karalahana
Nektarin
Elma
Üzüm
Kiraz
Şeftali
Armut
Biber
Kereviz
Domates

En temiz besinler

Avakado
Mısır
Ananas
Soğan
Papaya
Bezelye
Patlıcan
Kuşkonmaz
Brokoli
Beyaz lahana
Kivi
Karnabar

Vargı şunları kaydetti: “Türk tüketicisine sunulan sebze ve meyvede ne kadar aflatoksin veya tarım ilacı kalıntısı olduğu, halkın ne kadar zehirlendiği kontrol yapılmadığı için bilinmiyor. Özen gösterilen ihraç ürünlerdeki bu kötü tablo iç piyasaya verilen ürünlerdeki tarım ilacı kalıntıların korkunç boyutlarda olduğunun da bir göstergesi. Halkımız hem pahalı hem de çoğu kanser yapan tarım ilaçlı sebze ve meyveye mahkum ediliyor.”