Sadece 9 gün kaldı! İran savaşından Asya devleri de payına düşeni alacak
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Orta Doğu’daki gerilimin tırmanması enerji piyasalarında yeni bir endişe dalgası yarattı. Hürmüz Boğazı’nda yaşanabilecek bir kesinti ihtimali petrol ve doğalgaz tedarik zincirini tehdit ederken, Asya’nın büyük ekonomileri olası bir enerji krizine karşı acil önlemler almaya başladı. Çin yakıt ihracatını durdururken, Japon rafinerileri stratejik rezervlerin devreye alınmasını talep etti. Güney Kore’de ise enerji stoklarının kritik seviyelere gerilediği açıklandı.
SADECE 9 GÜN KALDI!
Sözcü'nün haberine göre, Güney Kore’de enerji arz güvenliğine ilişkin endişeler parlamentoya sunulan verilerle gündeme geldi. Bir milletvekilinin paylaştığı bilgilere göre ülkenin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) stokları kritik seviyeye indi.

Açıklanan verilere göre mevcut LNG rezervleri, olası bir tedarik kesintisi durumunda ülkenin enerji ihtiyacını yalnızca 9 gün boyunca karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. Dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından biri olan Güney Kore’de yetkililer, sınırlı rezervlerin enerji arz güvenliği açısından risk oluşturduğunu belirtti. Enerji arzında sürekliliğin sağlanması için stratejik planlamanın gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.
İran hançeri paranın kalbine sapladı! Dubai'de otel fiyatları Bodrum'un altına düştü
Bununla birlikte Orta Doğu’daki gerilim enerji sevkiyatlarını da etkilemeye başladı. Basına yansıyan bilgilere göre yedi Güney Kore petrol tankerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçemediği bildirildi. Seul yönetimi, enerji arzına ilişkin gelişmeleri yakından izliyor.
İRAN SAVAŞINDAN ASYA DEVLERİ DE PAYINA DÜŞENİ ALACAK
Enerji piyasalarındaki dalgalanma Japonya’da da etkisini gösterdi. Ülkedeki petrol rafinerileri, olası bir arz şokuna karşı hükümete ulusal petrol rezervlerinin kullanıma açılması çağrısında bulundu. Rafineriler, Orta Doğu’daki gerilimin petrol tedarik zincirini kesintiye uğratma riskine dikkat çekerken, Japon hükümetinin konuya ilişkin değerlendirmelerini sürdürdüğü ve henüz resmi bir karar açıklamadığı bildirildi.

Çin ise artan fiyatlar ve tedarik riskleri nedeniyle yakıt ihracatını durdurma kararı aldı. Benzin ve dizel ihracatının askıya alındığı belirtilirken, ülkedeki rafinerilerin olası arz kesintilerine karşı stok hazırlıklarına başladığı ifade edildi.

Çin’in ham petrol ithalatının yaklaşık yarısı Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleşirken, LNG ithalatının da yaklaşık yüzde 30’u aynı güzergâhtan sağlanıyor.

Bölgedeki deniz trafiğinin büyük ölçüde aksaması nedeniyle Çinli rafinerilerin iç operasyonların kısıtlanmasına karşı yaklaşık 10 günlük bir tampon süre hesapladığı belirtiliyor.

Öte yandan Hürmüz Boğazı’ndaki kesintinin uzun sürmesi halinde bazı rafinerilerin yeni sözleşme imzalamayı durdurduğu, bazı navlun anlaşmalarının iptali için de müzakereler yürütüldüğü aktarıldı.
İran ABD’ye mesaj iddiasını yalanladı: Görüşmek istemiyoruz uzun bir savaşa hazırız
Gümrük depolarındaki havacılık yakıtı ile Hong Kong ve Makao’ya gönderilecek yakıtın ise söz konusu kısıtlamalardan muaf tutulduğu bildirildi.