Piyasaların gözü faiz kararında

Piyasaların gözü faiz kararında
Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği en az 25 baz puanlık faiz artış kararına odaklanırken, TCMB’nin ise bu yıl 6 toplantıda olduğu gibi yine politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutması bekleniyor.

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün saat 14:45’te vereceği faiz artış kararına odaklanırken, saat 14:00’te toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) ise politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. İstanbul serbest piyasada dolar 17.5890 liradan, euro 17.9790 liradan güne başladı. Dolar en yüksek 17.6097, euro ise 18.0210’dan işlem gördü.

Resesyon tehdidi karşısında toplanacak olan ECB’nin tarihi faiz kararı için ağırlıklı görüş 25 baz puanlık faiz artırımı geleceği yönünde. Ancak 50 baz puanlık artış bekleyenler de az değil. Rabobank ECB ve Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, “Yeni enstrüman, muhtemelen gösterinin yıldızı olacak ancak bu aracın hayal kırıklığına uğratabileceği konusunda önemli bir risk görüyoruz” yorumunda bulundu.

TCMB’den bir değişiklik beklenmiyor

PPK’nın ise bu yıl gerçekleştirdiği 6 toplantıda olduğu gibi yine politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutması bekleniyor.