Petrol fiyatları düşüşte

Petrol fiyatları düşüşte
Brent petrol fiyatları, ABD'deki beklenmedik stok artışı ve Çin ekonomisine dair endişelerle düşüş gösterdi. Piyasalardaki belirsizlikler, yatırımcıları temkinli olmaya yönlendiriyor.

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 73,26 dolara geriledi. Dün 74,28 dolara kadar yükselen fiyat, günü 73,70 dolardan kapatmıştı. Bugün saat 09.25 itibarıyla fiyat, kapanışa göre yüzde 0,60 azaldı. Aynı zamanda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili 69,51 dolardan işlem gördü.

ABD STOK VERİLERİ ETKİLİ OLDU

Petrol fiyatlarındaki düşüşün arkasında, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ham petrol stoklarının beklenmedik şekilde artması yer alıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta 1 milyon 960 bin varil arttı. Piyasa beklentisi ise stokların 100 bin varil azalacağı yönündeydi. Bu durum, ülkede talebin zayıfladığı endişelerini artırdı.

ÇİN EKONOMİSİNDEKİ ENDİŞELER

Dünyanın büyük ham petrol ithalatçısı Çin'deki ekonomik endişeler de fiyatları olumsuz etkiliyor. Son verilere göre, Çin'in ithalatı ağustosta yüzde 0,5 artış gösterdi, ancak bu oran beklentilerin altında kaldı. Uzmanlar, Çin piyasalarında temkinli bir duruşun sürdüğünü belirtti. Analistler, bu durumun ülkede ekonomik durgunluk endişelerini artırdığını ifade etti.

FED FAİZ KARARI ÖNCESİ TEMKİNLİ SEYİR

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanacak faiz kararı öncesinde temkinli bir seyir izleniyor. Fed'in 2020'den bu yana ilk kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Ancak, bu adımın büyüklüğüne dair belirsizlikler devam ediyor.

TEKNİK ANALİZ VE DESTEK SEVİYELERİ

Brent petrolde teknik analizler, 74,63 ile 75,51 dolar aralığını direnç, 72,52 ile 71,29 dolar aralığını ise destek bölgesi olarak gösteriyor. Piyasalardaki gelişmeler, bu seviyelerin izlenmesine neden oluyor.

Kaynak:AA