Şikâyet eden parasını geri alıyor! Özel hastane fiyatları cep yakıyor

Şikâyet eden parasını geri alıyor! Özel hastane fiyatları cep yakıyor
Son zamanlarda özel hastanelerde karşılaşılan yüksek faturalar, büyük bir şikayet konusu haline geldi. Ücretleri ödedikten sonra haksız bir durumla karşılaştığını düşünen vatandaşların itiraz etme hakkı bulunuyor. Haklı bulunmaları durumunda ödedikleri paralar geri veriliyor.

Özel hastanelerde film çektirmek 3 bin lira, kan tahlili ise 1000-1200 lira gibi rakamlarla karşılaşmak mümkün. Bazı özel hastaneler bu tür fiyatlarla cep yakabiliyor ve bu nedenle şikayetler giderek artıyor. Ancak özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği tedavi ve tetkik tarifesine uymak zorunda. Bu tarifeye uymayan hastanelerde ödediğiniz parayı geri almanız mümkün!

HASTANELERİN VE HASTALARIN SORUMLULUKLARI VAR

Vakıf üniversitesi hastaneleri gibi SGK ile sözleşmeli özel hastanelerde sağlık uygulama tebliğindeki fiyatların iki katına kadar ek ücret talep edilebiliyor. Ancak vatandaşların haksızlığa uğramamaları için öncelikle fiyat tarifelerini bilmeleri ve faturalarını dikkatlice incelemeleri gerekiyor.

thumbs-b-c-530f28966d2c5fa7acab5577eb981b7c.jpg

"TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE BİLGİLENDİRİLMESİ LAZIM"

Bir de özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde alınan ilave ücretler ve katılım paylarının hesaba katılması gerekiyor. Konuyla ilgili Ekol TV'ye konuşan Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Şube Müdürü Dr. Nurgül Karabekmez, "Hastanelerde yapılan protokol gereği, alınacak oranların hastanın görebileceği yerde olması lazım. Hastanelerin tedaviye başlamadan önce alınacak ücretle ilgili hastayı bilgilendirmesi lazım" dedi.

ÖZEL HASTANELER TARİFEYE UYMAK ZORUNDADIR

Sağlık Bakanlığı, her türlü tedavi ve tetkik için belirli ücretler tayin etmektedir. Bu ücretler, bakanlığın internet sitesinde her yıl düzenli olarak yayımlanmaktadır. Özel hastaneler de bu tarifeye uygun fatura kesmekle yükümlüdür.

HANGİ HASTANE NE KADAR KATKI PAYI ALIYOR?

Aile hekimliklerinde katkı payı alınmamaktadır. Devlet hastanelerinde 6 TL, eğitim-araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL ve özel sağlık hizmetlerinde ise 15 TL katkı payı talep edilmektedir.

thumbs_b_c_eb07e155ef12e2d9e31296765a208573

PARAYI GERİ ALMAK MÜMKÜN

Son günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, genel sağlık sigortası kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan ilave ücretler alınması durumunda, bunun 5 katı kadar ceza uygulanacağını duyurdu.

thumbs-b-c-b213febd0424ae470e24d295b00486ba.jpg

Eğer alınan ilave ücret, belirlenen tavan fiyatları aşıyorsa, vatandaşlar sosyal güvenlik il ve merkez müdürlüklerine, ALO 170’e veya CİMER’e başvurarak haklarını arayabilir ve ödedikleri fazla ücreti geri alabilirler.

Kaynak:EkolTv