Otomotiv sektöründe dünyanın yeni bir kralı var

Otomotiv sektöründe dünyanın yeni bir kralı var
Çinli şirket geçen yıl Tesla ile hemen hemen aynı sayıda elektrikli otomobil sattı ancak şirket aynı zamanda hibrit otomobiller de satıyor. BYD, geçen yıl ilk kez 100 milyar doların üzerinde gelir elde ederek Amerikan Tesla'yı geçen ilk şirket oldu. BYD , dünyanın en büyük ve en rekabetçi otomobil pazarı olan Çin'de ancak yakın zamanda zirveye oturdu.

BYD'nin geçen yılki cirosu 777 milyar yuan, yani 99,2 milyar avro oldu. Şirketin toplam geliri 40,3 milyar yuan (yaklaşık 5,1 milyar avro) oldu ve bu rakam 2023'teki gelirden yüzde 34 daha fazla.

byd1.jpg

Çinli şirket geçen yıl Tesla ile aynı sayıda , yaklaşık 1,8 milyon adet elektrikli otomobil sattı ancak şirket hibrit binek otomobiller de satıyor. BYD'nin geçen yılki toplam teslimatı 4,3 milyona ulaştı.

byd.jpg

BYD'nin bu yıl 5 ila 6 milyon arasında otomobil teslim etmesi bekleniyor. Bunu başarma yolunda da iyi bir yoldalar zira ilk iki ayda satışlar geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki katına çıkarak 623 bin 300 kopyaya ulaştı.

byd-cin.webp

Tesla'nın geçen yılki kârı 97,7 milyar dolarlık gelire karşılık 7,6 milyar dolar oldu. Ancak Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Çin'de gerilerken, BYD güç kazanıyor. Örneğin, Çin'de satılan Tesla sayısı son beş aydır üst üste düşüş gösteriyor. Ancak Tesla'nın piyasa değeri hâlâ BYD'nin çok üzerinde. Tesla'nın hisse senedi fiyatı bu yıl ciddi bir düşüş yaşamasına rağmen değeri yaklaşık 800 milyar dolar iken, BYD'nin değeri yaklaşık 157 milyar dolar.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi