O Sektörlerde Para Çok Ama Çalışan Yok

O Sektörlerde Para Çok Ama Çalışan Yok
Beton ustası, vinç operatörü, iple erişim teknisyenliği, mermerci... Bu sektörlerde aylık kazanç yaklaşık 70 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ancak çalışacak usta bulmak neredeyse imkansız. Peki bu mesleklere talep neden düştü? İşin uzmanları yanıtladı.

Maddi getirisi yüksek bazı iş dalları pek çok kişi tarafından tercih edilmiyor. Bazı mesleklerde işçi sıkıntısı baş gösterdi. Milliyet'ten Aleyna Sevim'in haberine göre İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş, "Demir ustası, beton ustası, duvar ustası, elektrik ustası yok. Ödenen ücret son 1 yılda yüzde 400 artmasına rağmen usta bulamıyoruz" dedi.

17574-sap-ustasi.webp

Eleman arayışının yoğun olduğu sektörlerden biri vinç operatörlüğü. Ortalama aylık 30 bin lira kazanca rağmen vinç operatörü sıkıntısı yaşandığını kaydeden Türkiye İş Makinesi Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Cavlak, "Ücretler iyi olmasına rağmen operatör açığı zamanla arttı. Aylık kazanç ortalama 30 bin liradan başlıyor ama talep eden yok. Eğitim alıp, yetişmiş eleman sektöre girmediği için acemi operatörler türemeye başladı. Bu da kazalara neden oluyor" diye konuştu.

vinc-operatoru.jpg

AYDA 70-80 BİN LİRAYI BULUYOR

AVM ve plaza gibi yüksek binaları temizleyen, köprü, rüzgâr türbini gibi yüksek yapılarda bazı teknik işleri yapan iple erişim teknisyenliği de eleman açığının yaşandığı sektörlerden biri. Tema Dağcılık Endüstriyel Dağcılık Hizmetleri sahibi Fatih Akkaya çalıştıracak personel bulmakta güçlük çektiklerini söyleyerek, “Bu hem mesleğin zorluğundan hem de piyasa şartlarından dolayı. İple Erişim Teknisyeni maaşlarının başlangıcı 30 bin lira. Ayda 70-80 bin liraya kadar da çıkabiliyor” dedi.

e.jpg

Etiketler :