O Kadar Pahalı Ki Hırsızlar Peşine Düştü! Çeteler Mücevher Yerine Onu Çalıyor

O Kadar Pahalı Ki Hırsızlar Peşine Düştü! Çeteler Mücevher Yerine Onu Çalıyor
Zeytinyağı fiyatlarındaki artış herkesin dilinde. Zeytinyağı o kadar pahalı ki hırsızlık çeteleri peşine düştü. İspanya'dan ve Yunanistan'dan yüksek miktarlı hırsızlık vakaları rapor ediliyor.

Kötü hava koşulları ve kuraklık yüzünden fiyatı uçan zeytinyağı küresel bir sorun haline dönüyor. Akdeniz zeytinyağının en büyük alıcısı olan ABD’de metrik ton fiyatı 9 bin doları aştı. New York Times gazetesine göre, rekolte kaybından dolayı fiyatlar seneye 10 bin dolarlık tarihi zirveyi geçebilir.

Zeytin hasadı kuraklığın gölgesinde başladı. Rekolteler düştü, fiyatlar rekor seviyelerde. Zeytinyağı ihracatını kısıtlayan ülkelere yenileri eklendi. Hırsızlık çeteleri marketlerden, depolardan tonlarca zeytinyağı çalıyor.

zeytinyagi111.jpg

Oksijen'den İrfan Donat zeytinyağındaki krize değindiği yazısında son zamanlarda artan hırsızlık vakalarına dikkat çekti.

Donat'ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"Arz daralmış, stoklar tükenme noktasına gelmiş ve fiyatlar rekor seviyelere çıkmışken zeytinyağı bu aralar deyim yerindeyse “altın” gibi değerli ve dolayısıyla hırsızların ve organize çetelerin de radarına girmiş durumda. İspanyol El Mundo gazetesi, ağustos sonunda İspanya’nın Cordoba kentinde bir yağ fabrikasından 500 bin Euro değerinde 50 bin litre sızma zeytinyağı çalındığını yazdı.

zeytinyagi9999.jpg

YUNAN MEDYASINA GÖRE MÜCEVHER KADAR KIYMETLİ

Ama bu ilk vaka değil… İspanyol medyası başka bir fabrikadan 50 bin euro değerinde 6 bin litre sızma zeytinyağını çaldığı haberini de paylaştı. Ekim ayının başında ise İspanyol polisi, Seville eyaletinde 12 kişinin gözaltına alındığı bir operasyonda 74 ton çalıntı zeytin ele geçirdi. İspanya’da son dönemde zeytin ve zeytinyağına yönelik hırsızlık vakaları sadece büyük çaplı organize şekilde gerçekleşmiyor. Süpermarketlerde de zeytin ve zeytinyağı hırsızlığının arttığına dikkat çekiliyor. Söz konusu vakaların yaşandığı tek ülke İspanya değil. Yunan medyasında geçen haftalarda 200 üyeli Polygyros Zeytinyağı Kooperatifi’nin depolama tesislerinden 37 ton zeytinyağının çalındığı haberleri yer aldı.

zeytinyagi11111.jpeg

Ekonomik değerinin 370 bin euro’dan fazla olduğu tahmin edilen zeytinyağı ile ilgili haberler Yunan medyasında, “Artık mücevher değil zeytinyağı çalıyorlar”, “Zeytinyağı sıvı altın oldu” başlıklarıyla yer buldu.

Zeytinyağı hırsızlığından Türkiye de nasibini alıyor. Geçen ay Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde üç şüpheli, bidonlarda 210 litre zeytinyağıyla yakalandı. Muğla’nın Milas ilçesi, Aydın Nazilli ve Tekirdağ Şarköy’de de zeytinyağı hırsızlıkları yaşandı."