New York borsası faiz indirimi öncesi düşüşte

New York borsası faiz indirimi öncesi düşüşte
Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz kararını açıklamasının arefesinde New York Borsası günü düşüş seyrinde açtı.

ABD borsaları, bugün yapılan açılışta sınırlı da olsa yükseliş gösterdi. Dow Jones endeksi yüzde 0,05 artışla 41.628,91 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 oranında değer kazanarak 5.641,68 puana ulaştı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,20'lik artışla 17.663,38 puana yükseldi.

Piyasalardaki bu temkinli yükseliş, Fed'in dört yıl aradan sonra faiz indirimi yapacağı beklentisiyle şekillendi. Ancak yatırımcılar, Fed’in faiz indirimine ilişkin atacağı adımın büyüklüğüne dair belirsizlik nedeniyle temkinli hareket ediyor. Fed'in 50 baz puanlık bir indirim yapma olasılığı yüzde 61 olarak fiyatlanırken, 25 baz puanlık bir indirim ihtimali ise yüzde 39 seviyesinde.

yeni-proje-2024-09-18t191739-934.jpg

Analistler, faiz indirimi kararına dair belirsizliğin piyasaları baskıladığını belirtiyor. Son dönemde 50 baz puanlık indirim beklentisi artmış olsa da, bazı uzmanlar daha temkinli bir adım atılmasını bekliyor. Bu belirsizlik, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların piyasa yönünde belirleyici olacağına işaret ediyor.

Makroekonomik verilerde ise ABD’de yeni konut başlangıçları ağustos ayında yüzde 9,6 oranında artarak beklentileri aştı. İnşaat izinleri de aynı dönemde yüzde 4,9 artış gösterdi. Bu veriler, inşaat sektöründeki toparlanma sinyalleri olarak değerlendirilirken, konut kredisi faiz oranlarının düşmesi sektöre destek sağlayan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor.

Kaynak:Haber Merkezi