Mülk sahipleri zararda! Merkez Bankası açıkladı

Mülk sahipleri zararda! Merkez Bankası açıkladı
Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi verilerine göre, iş yeri ve ofis fiyatları rakamsal olarak arttı ancak enflasyondan arındırıldığında mülk sahipleri yılı zararla kapattı. Ofis fiyatlarındaki reel kayıp yüzde 1'e yaklaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan 2025 yılı dördüncü çeyrek verileri, ticari mülk piyasasındaki acı tabloyu netleştirdi. Türkiye genelinde fiyatlar bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,1 artmış görünse de, yıllık bazda bakıldığında yatırımcının enflasyon karşısında yenik düştüğü görüldü.

DÜKKAN VE OFİS YATIRIMCISI KAN KAYBEDİYOR

2023/11/13/emlak.webp

Dükkan ve ofis fiyatlarındaki yıllık nominal artış yüzde 30'ları aşsa da, hayat pahalılığı karşısında bu artış "eridi".

Veriler sektördeki daralmayı şöyle özetliyor:

TİCARİ GAYRİMENKUL: Yıllık nominal artış yüzde 30,9 olurken, reel (gerçek) fiyatlar yüzde 0,5 geriledi.

DÜKKAN FİYATLARI: Nominal olarak yüzde 31,0 artsa da, reel bazda yüzde 0,5 kayıp yaşandı.

OFİS FİYATLARI: En büyük darbeyi ofisler yedi. Nominal artış yüzde 30,5'te kalırken, mülk sahipleri reel olarak yüzde 0,8 zarar etti.

İSTANBUL ENFLASYONA YENİLDİ

2021/10/28/istanbul-emlak.jpg

Üç büyük ildeki ticari mülk hareketliliği de beklenen getiriyi sağlamadı. İstanbul, yıllık bazda en düşük artışın yaşandığı büyükşehir olarak dikkat çekti:

ŞEHİRÇEYREKLİK ARTIŞYILLIK NOMİNAL ARTIŞ
İSTANBUL%7,8%25,0
ANKARA%8,1%36,5
İZMİR%7,1%31,3

İstanbul'daki yüzde 25'lik yıllık artış, yüksek enflasyon ortamında mülk sahiplerinin alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü tescilledi. Ankara ise yüzde 36,5 ile diğer illere göre nominal bazda daha dirençli bir grafik çizdi.

PİYASADA DURGUNLUK SİNYALİ

Ekonomistlerin "reel gerileme" olarak tanımladığı bu durum, ticari mülkün artık bir "yatırım kalesi" olmadığını gösteriyor.

Ofis ve dükkan talebindeki düşüşün fiyat artışlarını baskıladığı, mülk sahiplerinin ise artan maliyetlere rağmen satış fiyatlarını enflasyon oranında yukarı çekemediği anlaşılıyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi