Morgan Stanley yeni TCMB faiz tahminini açıkladı: Ekim ayına dikkat çekti!

Morgan Stanley yeni TCMB faiz tahminini açıkladı: Ekim ayına dikkat çekti!
Morgan Stanley, son ekonomik veriler ışığında Türkiye'deki politika faizinin bu yıl sabit kalacağı öngörüsünü sürdürdü. Şirket, Merkez Bankası'nın iç talepteki yavaşlama hızından memnuniyet duyduğunu ve bu yıl faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacağı yönündeki tahminini devam ettirdiğini belirtti.

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanması sonrası yayımlanan, ekonomist Hande Küçük imzalı değerlendirmede, “Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile büyük ölçüde uyumlu olsa da, hizmet enflasyonunun halen yüksek ve yapışkan seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının potansiyel yansımaları, bize göre TCMB’nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasına yol açacaktır” denildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı: Bu durum, PPK’nın geçen aydan itibaren hizmet enflasyonuna ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yaptığı vurguyu artırmasıyla uyumlu olacaktır. TCMB’nin son dönemde aldığı makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerinin, büyümede süregelen zayıflamaya rağmen finansal koşulların sıkı tutulmasına yönelik kararlılığın altını çizmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yatırım bankası Morgan Stanley'de CEO değişimi

"YAVAŞLAYAN TALEP EKİM AYIYLA BİRLİKTE ENFLASYONDA DAHA GÖRÜNÜR OLACAK"

TCMB'nin iç talepteki yavaşlamanın ivmesi konusunda rahat göründüğü değerlendirmesi yapılan notta, “TCMB analistleri tarafından 2Ç GSYH’ye ilişkin olarak bugün erken saatlerde yayınlanan bir blog yazısında, köprü günlerinin zayıf sanayi baskısı üzerindeki etkisine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde ılımlı ancak kademeli olarak artan bir düşüş olduğu sonucuna varıldı” ifadeleri yer aldı.

Morgan Stanley Rusya'daki bankacılık faaliyetini sonlandırıyor

Raporda, "Yavaşlayan iç talebin aylık enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkisinin, uygulanan enerji zamlarının ve okula dönüş fiyatlandırmasının etkisinin geçmesiyle birlikte ekim ayından itibaren daha görünür hale geleceğine inanıyoruz. Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için yüzde 42,4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25,2 olarak koruyoruz” değerlendirmeleri yapıldı.

Kaynak:Bloomberght