Moody's'den Naci Ağbal değerlendirmesi

Moody's'den Naci Ağbal değerlendirmesi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Merkez Bankası eski başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede Türk bankalarının kredi notu açısında olumsuz olduğununu ifade ederek uyardı.

Moody's, Türkiye'de TCMB eski başkanı Naci Ağbal'ın 200 baz puan faiz artırımı sonrasında görevden alınmasına ilişkin rapor hazırladı. Türk bankalarının kredi notları açısından negatif olduğu yorumunun yapıldığı raporda kuruluşun değerlendirmesinde Ağbal’ın yerine faiz artırımlarının enflasyona katkı yaptığını savunan Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı hatırlatıldı. Atamanın yatırımcı güvenine hasar verdiği ve bankaların piyasa fonlamasına erişimini zorlaştırdığı savunuldu.

Raporda Ağbal’ın göreve gelmesinin ardından yaptığı 875 baz puan faiz artırımı ile TL’de yüzde 18 değer artışı yaşandığı, bu durumun bankaların yıl başında pandeminin başından beri erişimde zorlandıkları orta vadeli ve bağlı finansman piyasasına yeniden erişmelerine imkan tanıdığı ifade edildi.

Moddy's Avrupa'yı da uyardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa'da yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamaların bu yılın ilk yarısında tüketimi baskılamasının beklendiğini duyurdu
Moody's'ten yapılan açıklamada, Avrupa'da salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaların 2021'in ilk yarısında tüketimi baskılamasının beklendiği, Tüketici Güveninin halihazırda son derece düşük olduğu bildirildi.

Avrupa'da aşılamanın yavaş olduğu, vaka sayısının arttığı, bunun da 2021'in ikinci çeyreğinde hanehalkı tüketimini etkilemesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, Avrupa'da tüketim artışının Kovid-19 aşılamasının geniş kapsamlı bir şekilde yapılabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Moody's Başkan Yardımcısı Ruosha Li, "Avrupa'da kapanmaların yeniden başlaması ve dolaşım kısıtlamaları muhtemelen talepte azalma olarak kendini gösterecek. Avrupa ülkelerinde artan vaka sayısının tüketici algısı üzerinde baskı oluşturması olası. Daha önce planlanan harcamalar bu yılın geri kalanında yapılabilir." ifadelerini kullandı

Süreçte neler oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Naci Ağbal’ın yerine, kendisi gibi, yüksek faizin enflasyona neden olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini savunan Şahap Kavcıoğlu’nu getirmişti. Uzmanlarsa bu görüşün ekonomi doktrininde genel kabul gören öğretilere ters olduğunu savunuyor. Bu sebeple piyasada, atama sonrası geleneksel politikaların dışına çıkılacağı ve faizinin tekrar düşürüleceği beklentisi oluşmuş, TL’de değer kaybı, borsada düşüş görülmüştü.

 

Etiketler :