Moody's Türkiye'nin Kredi Notunu Açıklamayı Pas Geçti, Nedeni Ortaya Çıktı! Dev Kuruluştan Zam Bekleyen Çalışana Kötü Haber

Moody's Türkiye'nin Kredi Notunu Açıklamayı Pas Geçti, Nedeni Ortaya Çıktı! Dev Kuruluştan Zam Bekleyen Çalışana Kötü Haber
Küresel kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de asgari ücretin artırılmasının ekonomik büyümeyi ve istihdamı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.Moody's, Türkiye'de asgari ücretin bu yıl yüzde 50 oranında artırılmasını değerlendiren bir raporda, bu artışın enflasyonu daha da yükseltebileceğini ve işletmelerin maliyetlerini artıracağını belirtti.

15 Aralık'ta kredi notu değerlendirmesini pas geçen Moody's not artışı için maaş artışlarının Merkez Bankası hedefi ile uyumlu olması şartını koştu. Raporda da "Kurumsal kapasitede toparlanma pozitif senaryoda dahi zaman alacak" yorumu yaptı.

Moody’s’in yılbaşındaki maaş artışlarının Merkez Bankası hedefi ile uyumlu olması şartı, asgari ücretin beklendiği kadar yüksek olmayacağı yorumlarına neden oldu.

moodys.jpg

SGK Uzmanı Özgür Erdursun da konuyu, X hesabından yaptığı paylaşımla gündeme getirdi. Erdursun "Moody's Türkiye için 'Kredi Görüşü' raporunda ilginç bir detay var. “Sıkı para politikası sürdürülebilir olmaya devam eder ve maaş artışları TCMB'nin hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir”, diyor! Meali; Asgari ücrete ve emekli aylıklarına az zam yap kredi notunu yükseltelim diyorlar!" dedi.

10 Haber'in bildirdiğine göre uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye için “Kredi Görüşü” raporunda 15 Aralık’ta pas geçtiği “kredi notu” artışı için son günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından da sinyali verilen “Merkez Bankası hedefi ile uyumlu maaş artışı” şartı koştu.

asgari-ucret1.jpg

Türkiye’de manşet enflasyonun hâlâ yüksek olduğuna ve önümüzdeki aylarda da yükselmeye devam edeceğine dikkat çekilen raporda “Cari dengedeki iyileşme ve artan rezervler kredi görünümü açısından olumlu.

Sıkı para politikası sürdürülebilir olmaya devam eder ve maaş artışları Merkez Bankası’nın hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir” dendi.

Bu şart ekonomistlerin pazarlıkları süren asgari ücret artışının yüksek olmayacağı yorumlarına neden oldu.

moodys1.jpg

KREDİ NOTU DEĞERLENDİRMESİNİ PAS GEÇTİ

Moody’s’in geçen cuma günü Türkiye değerlendirme raporunu yayınlaması bekleniyordu, ancak kredi derecelendirme kuruluşu kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi pas geçmişti. Moody’s Türkiye’yi en düşük seviyede notlayan kredi kuruluşu. Moody’s şu an Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ ve not görünümünü ‘durağan’ olarak değerlendiriyor.