Milyonların cebini yakından ilgilendiriyor: Bu cezalarda yeni dönem başladı!

Milyonların cebini yakından ilgilendiriyor: Bu cezalarda yeni dönem başladı!
Kayıt dışı satışlar ve kara para aklanmasına yönelik yeni düzenlemeler, 20 milyon TL'ye kadar ceza getiriyor. Cem Seferoğlu'nun köşe yazısında bu önemli değişiklikler detaylandırılıyor.

Ekonomim yazarı vergi müfettişi Cem Seferoğlu, "Vergi cezalarında yeni dönem" başlıklı köşesinde vergi kaçakçılığına yönelik önemli noktalara dikkat çekti. Seferoğlu, yeni düzenlemelerin kayıt dışı satışların tespitinde büyük değişiklikler getirdiğini belirtti.

KAYIT DIŞI SATIŞLARA SIKI DENETİM

Seferoğlu, artık gerçek ve tüzel kişilerin tahsilatlarını sadece kendi banka hesapları veya POS cihazlarından yapması gerektiğini vurguladı. "Başkalarının hesaplarını kullananlar ağır cezalarla karşılaşacak" dedi.

20 MİLYON TL’YE KADAR CEZA

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, başkasının banka veya kredi kartı hesaplarını kullanan firmalara ve şahıslara ayrı ayrı 20 milyon TL’ye kadar ceza uygulanacağını aktardı. "Bu adım, kayıt dışı ticaret ve kara para aklanmasıyla mücadelede önemli bir rol oynayacak" diye yazdı.

ÖRNEKLERLE CEZA HESAPLAMASI

Örnek 1: Seferoğlu, M firması ve D firmasını örnek gösterdi. M firması, D firmasının banka hesabını kullanarak yaptığı 100 bin TL ve 250 bin TL'lik satışlardan dolayı özel usulsüzlük cezası ödeyecek. "M ve D firmalarına, işlem bedelinin %10’u oranında ceza kesilecek" ifadelerini kullandı.

Örnek 2: A firması, B firmasının hesabını kullanarak 250 milyon TL tahsilat yaparsa, 20 milyon TL ceza alacağını belirtti. Bu cezanın, uzlaşma sonrası %80 indirimle 4 milyon TL'ye düşebileceğini ekledi.

KART KULLANIMINA DA AĞIR CEZA

Seferoğlu, kredi kartı veya banka kartıyla başkasının pos cihazını kullananlara işlem sayısına göre ceza uygulanacağını belirtti. "C firması, D firmasının pos cihazını kullanarak 20 işlem yaptıysa, hem C hem de D firmaları 1.200.000 TL ceza ödeyecek" diye yazdı.

Seferoğlu, bu yeni düzenlemelerin kayıt dışı ticaretin önüne geçmek ve kara para aklamayı engellemek için önemli adımlar arasında yer aldığını ifade etti. "Vergi cezalarının artırılması, firmaların kayıt dışı satış yapmasını zorlaştıracak ve finansal sistemin daha şeffaf hale gelmesine katkı sağlayacak" dedi.

Kaynak:Ekonomim