Vergi, trafik cezası ve harçların bugünden itibaren zamlandığı iddia edilmişti! Vergi uzmanı Halk TV canlı yayınında yanıt verdi

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) başta olmak üzere ek MTV, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, pasaport harcı, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi gibi kalemlerde Ocak ayından itibaren uygulanacak vergi zammının öne çekildiği iddia edilmişti. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, iddiayı yalanladı.

Geçtiğimiz aylarda büyük tartışmalara yol açan, bu yıla mahsus tüm araç sahiplerinden ek MTV alınması kararının ardından bugün milyonları ilgilendiren bir hamle daha yapıldığı iddia edildi. Her yıl Ekim ayı itibarıyla yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasına göre belirlenen artış, izleyen yılda yani Ocak ayında uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyordu. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezaları belirleyen Yeniden Değerleme Oranı’nı için (YDO) flaş bir karar alındığı öne sürüldü.

TÜM VERGİ VE MTV’LERE ZAM İDDİASI

Mynet'te yer alan habere göre, 2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 34,80 olarak tespit edildiği iddia edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konu ile ilgili sirküleri yayımlandı.

Haberde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sirkülerinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlık tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulduğunun hatırlatıldığı iddiana yer verildi.

Açıklamada, “2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 34,80 (yüzde otuzdört virgül seksen) olarak tespit edilmiştir” denildi ifadeleri de bulunuyordu.

Haberde trafik cezasına da zam geldiği ileri sürülüyordu.

VERGİ UZMANI CANLI YAYINDA YALANLADI

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, hem sosyal medya hesabında hem de Halk TV canlı yayınında iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bingöl, "Vergi teknik bir konudur! Bu haberde yer alan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Etiketler :