Milyonları İlgilendiren Asgari Ücrette Son Senaryolar: Kim, Ne Kadar İstiyor?

Milyonları İlgilendiren Asgari Ücrette Son Senaryolar: Kim, Ne Kadar İstiyor?
Gözler 11 Aralık'ta başlayacak asgari ücret maratonuna çevrilirken yapılacak zammın bir yıl boyunca geçerli olacağı için oranın yüzde 40 ve üzerinde yapılacağı tahmin ediliyor. Milyonlarca çalışanın gelir durumunu etkileyecek asgari ücret zam oranında, çeşitli değerlendirmeler ve senaryolar gündeme gelmeye devam ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak, milyonlarca çalışan asgari ücretin kaç TL olacağını bekliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Eylül ayında “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” demişti.

YILDA DÖRT KEZ

DİSK, 2024 yılı asgari ücreti için rakam belirtmezken, asgari ücretin "yılda dört kez belirlenmesi" ve vergi dilimlerinin düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

Gazeteci Deniz Zeyrek ve Cem Küçük, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 16 bin lira olmasını istediğini açıklamıştı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın hesaplamasına göre asgari ücret 17.500 TL olacak.

YAPAY ZEKA 15 BİN 700 DEDİ

Yapay zeka 15.707 TL olarak beklentiyi hesapladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun '20 bin lira olacak' derken, Ali Tezel de '16 bin lirayı aşmayacak' dedi.

SİYASİ PARTİLER ASGARİ ÜCRET İÇİN RAKAM TELAFUZ ETTİ

Meral Akşener, İyi Parti'nin asgari ücret beklentisini, "2024 yılı Ocak ayı için 17 bin lira; Temmuz ayı için 20 bin 500 lira" olarak açıkladı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Asgari ücret açlık sınırının altında asla olamaz. En az 17 bin lira olması şarttır. Daha aşağısı milleti açlığa mahkum etmektir" dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Asgari ücret enflasyonun yüzde 60-70 arası sürdüğü bir dönemde yılda bir kez tespit kararı alınırsa, burada asgari ücretli mağdur edilmiş olur. Bundan dolayıdır ki, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücret yılda iki kez yani ocak ve temmuz ayında tespit edilmeye devam edilmelidir" dedi.

ORANLARA GÖRE ZAM ASGARİ ÜCRET

  • Asgari ücrete %35 oranında zam yapılması durumunda maaş 3.990 lira artacak ve 15.392 lira olacak.
  • Asgari ücrete gelen zam oranı %40 olursa maaş 4.560 lira artacak ve 15.962 lira olacak.
  • Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş olacak.
  • Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.
  • Zam oranı yüzde 55 olursa asgari ücret 17 bin 673 lira 10 kuruş olacak.

Ekonomistlerin tahminine göre asgari ücrete yapılacak zam oranında güçlü tahminler arasında yüzde 55 oranı öne çıkıyor.