Milyonlarca Kredi Kartı Sahibini İlgilendiriyor: Tüm Kredi Kartlarından Bu Kesinti Yapılacak!

Milyonlarca Kredi Kartı Sahibini İlgilendiriyor: Tüm Kredi Kartlarından Bu Kesinti Yapılacak!
Kredi kartına olan talebi baskılamak için yeni kısıtlama kararları alması beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), aylardır sabit tutulan kredi kartı akdi faiz oranında değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Haziran ayında yüzde 8.5 olan politika faizini 8 PPK üst üste yapılan faiz artırımları ile yüzde 45'e taşıyan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu süreçte yüzde 1.36 olan kredi kartı akdi faizlerinin de katlanarak artmasına neden olmuştu.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşların büyük bölümü tarafından 'can simidi' olarak kullanılan kredi kartı faizlerinin katlanarak artması, milyonlarca vatandaşın borç oranında çarpıcı bir artışa neden olurken, TCMB, bu durumun önüne geçebilmek için aylar önce yayınladığı tebliğ ile kart faizleri için tavan oran uygulamasına gitmişti.

kkk.jpgTAVAN LİMİT DEĞİŞECEK! TÜM KARTLARDAN KESİLEN TUTAR ARTACAK

Bu karar nedeniyle Merkez Bankası, PPK toplantılarında faiz artışına gitse bile kredi kartlarının akdi faiz oranları yüzde 3.66'yı geçemeyecek şekilde düzenlendi. Söz konusu düzenleme, tavan sınırı belirlerken, ilerleyen tarihlerde faiz indirimlerine gidilmesi halinde faizlerin aşağı yönlü güncellenebileceği aktarılmıştı.

Halihazırda yürürlükte olan bu düzenlemeye göre kart sahipleri için belirlenen referans oran yüzde 3.11, azami akdi faiz oranı yüzde 3.66, azami gecikme faiz oranı ise yüzde 3.96 seviyelerinde sabitlenmiş durumda.

Ayrıca TCMB, kredi kartlarından yapılacak nakit avans işlemleri için de üst limiti yüzde 4.42 olarak belirlerken, azami gecikme faiz oranı ise yüzde 4.72'de sabit bırakılmıştı.

Atılan bu adımların karşısında, TL mevduat faizlerinin son 22 yılın en üst seviyesine çıkması, milyonlarca vatandaşın kredi kartı nakit avanslarını sonuna kadar çekerek, söz konusu parayı mevduat faizlerinde değerlendirmesine neden oldu. Bu durumun önüne geçebilmek için TCMB, geçtiğimiz aylarda ekstrelere ve SMS yoluyla gönderdiği uyarılarda müşterilere, kart limitlerini yatırım araçlarında kullanmaları halinde kredi kartlarının kapatılacağını tebliğ etmişti.

ev4.webpAtılan tüm adımlara rağmen ekonomide ve enflasyonda istediği soğumayı yakalayamayan Merkez Bankası'nın, 31 Mart seçimleri sonrasında kredili işlemlerin önünü kesebilmek amacıyla kredi kartı faizlerine koyulan tavan oranda değişikliğe gitmesi bekleniyor.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ YENİDEN GÜNCELLENECEK

Kulislerde konuşulan bilgilere göre, bir yandan söz konusu faiz sınırını yukarı yönlü güncelleyen olan TCMB, bir yandan da kredi kartı limitleri için yeni düzenlemeler hayata geçirecek.

Her ne kadar bankalara gönderilen uyarılarda, kredi kartı limitleri için BDDK tarafından belirlenen sınırların aşılmaması uyarısında bulunulsa da, Türkiye'de kredi kartı faizleri ile aylık kazanç tutarları arasındaki bağlantılar tamamen kopmuş durumda.

Yasaya göre, kullanıcılara ilk aşamada aylık gelirlerinin 4 katı sonrasında ise 8 katı oranında tahsis edilen kredi kartı limitleri, son dönemde yaşanan ekonomik hareketliliğin ardından 10 katın üzerine ulaşmış durumda.

Söz konusu durum, milyonlarca kart sahibinin borç batağına sağlanmasına neden olurken, harcamaların kesilmemesi nedeniyle enflasyonla mücadelede de istenilen başarı gösterilemiyor. TCMB, bu durumun önüne geçebilmek amacıyla bankalardan kredi kartı limitlerinin yeniden güncellenmesini talep etti.