Milyonlarca Araç Sahibini Etkileyecek! Yeni Dönem Başlıyor

Trafik sigortalarında Trafik Teklif Platformu devreye alındı. SEDDK tarafından yapılan yeni düzenleme, trafik sigortası ile ilgili önemli değişiklikleri içeriyor.

Trafik Sigortasında Yeni Dönem: İsteğe Bağlı Sistem Geliyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortalarıyla ilgili yaşanan arz sorunlarını ve sigortalıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, Trafik Teklif Platformu hayata geçirildi.

trafik-cezasi21.jpg

İKİ AŞAMALI YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bu yeni düzenleme ile trafik sigortalarında iki aşamalı bir sisteme geçiliyor. Sigorta aracıları ve sigorta şirketleri arasındaki iletişimi etkin hale getirerek, sigorta sistemi serbest bırakılıyor.

TRAFİK SİGORTASI ARTIK İSTEĞE BAĞLI OLACAK

Trafik Teklif Platformu, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) işbirliği ile oluşturuldu. Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerinin platforma üyeliği zorunlu hale gelirken, aracılar için üyelik opsiyonel olacak. Ancak, aracılar üyelik ücreti ödemeye devam edecekler. Üyelik ücretlerini veya komisyon borçlarını ödemeyen aracılar, platformdan geçici olarak çıkarılacak. Bu sayede araç sahipleri, farklı sigorta şirketlerinden teklifler alarak kendilerine en uygun olanı seçebilecekler.

trafik-cezasi2.jpg

PLATFORMUN İŞLEYİŞİ İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK

Trafik Teklif Platformu, sigorta şirketleri ve aracıları için isteğe bağlı olarak işleyecek. İşleyiş iki aşamada gerçekleşecek: İlk aşamada, sigorta aracıları anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden 10 dakika içinde teklif alacak ve bu teklifler üzerinden poliçeler düzenlenecek. Eğer teklif gelmezse, Platform Aracılık Sözleşmesi kapsamında diğer sigorta şirketlerinden ikinci bir aşama devreye girecek.

TRAFİK SİGORTASINDA HAZİRAN AYI AZAMİ PRİM ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi.

Şirketlerin teklif vermemesi veya gün sonuna kadar poliçe düzenlenmemesi, poliçe düzenlemeden kaçınma olarak kabul görecek. İkinci aşamada 10 dakika içinde teklifler alınıp poliçeler düzenlenecek.

Bunun yanında platformda teminat mektubu veya kefalet sigortası talep edilmeyecek. Platform Aracılık Sözleşmesinde sadece bir sigorta şirketi ile çalışılması gerektiğine ilişkin sınırlama tarih olacak. Aracılık Sözleşmesi kurulması her iki taraf için isteğe bağlı olacak.

Etiketler :