Merkez Bankası’nın dövize müdahale gücü azaldı

Merkez Bankası’nın dövize müdahale gücü azaldı
Merkez Bankası’nın son 5 ayda arka kapıdan yaptığı döviz satışı 40 milyar dolara ulaşırken, geriye sadece 30.6 milyar dolarlık müdahale gücü kaldığı belirtiliyor.

Enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıkması ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı para politikasının daha da bozulacağına yönelik beklentilerle dolarda 16.50 liraya kurulan baraj da yıkıldı. Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, son 5 ayda arka kapıdan yapılan döviz satışı 40 milyar dolara ulaşırken, Merkez Bankası'nın geriye 30.6 milyar dolarlık müdahale gücü kaldı. Ekonomistler bu tutarın doları tutabilecek yeterlilikte olmadığını, ekonomi yönetiminin de bunu bildiği için döviz arayışına girdiğini belirtiyor.

TCMB verilerine göre, 27 Mayıs itibarıyla altın ve SDR (özel çekme hakları) hariç TCMB döviz rezervi 53.6 milyar dolar, aynı tarihte ülke swapları ise 23.1 milyar dolar seviyesinde idi. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ve hazine ve bankacılık uzmanı Kerim Rota, ülke swaplarının satılamayacağını zaten anlaşma yapılan ülke paralarının konvertibl (dönüşebilen) olmadığını belirterek, tüm bunlar hariç satılabilir rezerv tutarının 30.6 milyar dolar olduğunu kaydetti. Rota, ekonomi yönetiminin de rezervlerin yetmeyeceğinin farkında olduğunu, bu nedenle de ihracatçıların TCMB'ye döviz satışında oranın yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarıldığını söyledi.

Kur serbest bırakıldı

Rota, “Satılabilir rezerv tutarının yetersiz oluşu nedeniyle yavaş yavaş kuru serbest bırakıyorlar ve kademe kademe yükselmesine izin veriyorlar” dedi. İstanbul Analystic‘in önceki sabah yayınladığı raporda, hafta içinde TCMB'nin piyasaya dolaylı yoldan müdahalesini nerdeyse sıfırladığı aktarıldı. Bunun piyasaya müdahalelerin bir göstergesi olan brüt döviz rezervlerdeki yükselişte de görüldüğü kaydedildi.