Merkez Bankası'nın Dolar Tahmini Şaşkınlık Yarattı: 'Eyvah Eyvah!' Diyenler Çoğunlukta. 1 Dolar Ay Sonu Ne Kadar Olacak

Merkez Bankası'nın Dolar Tahmini Şaşkınlık Yarattı: 'Eyvah Eyvah!' Diyenler Çoğunlukta. 1 Dolar Ay Sonu Ne Kadar Olacak
Türkiye'de ekonomik gündemdeki güncel gelişmeler, TÜFE ve dolar/TL beklentilerindeki düşüşü, cari işlemler açığındaki iyimser tabloyu ve enflasyon endişelerini yansıtıyor.

Türkiye'nin ekonomik gündemi, son verilere göre güncellendi. Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ve ekonomi yöneticilerinin açıklamaları, önemli ekonomik beklentileri ortaya koydu.

dolar-001.jpg

TÜFE ARTIŞ BEKLENTİSİNDE DÜŞÜŞ

Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, geçen ay yüzde 3,42 olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış beklentisi, bu ay yüzde 3,25'e geriledi. Cari yıl sonu TÜFE artış beklentisi ise yüzde 44,19'dan yüzde 44,16'ya revize edildi.

dolar-1.jpg

DOLAR/TL KURU BEKLENTİSİ

Döviz piyasalarındaki beklentiler de güncellendi. Katılımcılar, yılsonu için dolar/TL kuru tahminlerini 40 olarak belirledi. 12 ay sonrası için ise dolar/TL kuru beklentisi 42,47 olarak güncellendi.

2021/09/18/dolar.jpg

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI VE FAİZ ORANLARI

Cari işlemler açığına ilişkin öngörülerde iyimser bir tablo çizildi. Yılsonu cari işlemler açığı tahmini, bir önceki döneme göre düşüşle 32,1 milyar dolara indi. Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi ise 30,7 milyar dolara geriledi. Faiz oranlarına dair beklentilerde ise artış söz konusu; 12 ay sonrası için politika faizi tahmini yüzde 38,18'e yükseltildi.

2021/10/25/dolar-001.jpg

ENFLASYON ENDEKSİ VE DOLAR KURU BEKLENTİLERİ

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamalarına göre, enflasyon endişeleri devam ediyor. Piyasa, yıl sonu enflasyonun yüzde 36'ya doğru ilerleyeceğini öngörüyor. Ayrıca, ay sonu dolar kuru beklentisi 32,91 TL olarak tahmin ediliyor.

2021/10/25/dolar-ne-kadar.jpg

TL DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

TL, dolar karşısında mart ayında yüzde 3.5, ilk çeyrekte ise yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti. Bu değer kaybı, Eylül 2023'ten beri istisnalar haricinde her gün devam ediyor.

Etiketler :